Громадське обговорення щодо реорганізації та ліквідації закладів загальної середньої освіти

Дата: 15.07.2021 09:00
Кількість переглядів: 2904

Фото без опису

1. Найменування організатора громадського обговорення -  Товстенська селищна рада.

2. Ініціатор громадського обговорення -  Товстенська селищна рада

3. Мета: врахування думки жителів Товстенської громади щодо 

реорганізації, ліквідації закладів освіти Товстенської селищної  ради.

Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26, статті 60 Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»:

І. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

ІІ. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

ІІІ. Розвиток мережі комунальних початкових шкіл, гімназій забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради.

4. У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проекту, відповідного рішення засновника.

    Згідно з Конституцією України (ст. 143):

«Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції».

    Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»     (ст. 26):

«Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради».

 

   Головне у закладі освіти – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні. На жаль, з кожним роком у нашій громаді, як і в Україні зокрема, зменшується народжуваність,  відповідно  зменшується кількість учнів.

    Значна видаткова частина бюджету Товстенської територіальної громади використовується на забезпечення надання освітніх послуг. Середня наповнюваність класів у закладах освіти становить 12,2 учні.

    Значною проблемою залишається утримання та належне функціонування шкіл із малою наповнюваністю учнів. Так, у ЗОШ І-ІІ ступеня села Солоне у поточному навчальному році навчається 29 учнів, вартість утримання одного учня даного закладу становить 76,02 тис. грн., у ЗОШ І-ІІ ст. с. Хмелева навчається 30 учнів, вартість утримання одного учня даного закладу становить 82,2 тис. грн. Такі затрати (які у 2-3 рази перевищують не лише вартість утримання учня у школах, де вона найнижча, а й середній показник по громаді) спрямовуються не на розвиток галузі чи забезпечення якості освіти, а виключно на оплату праці, утримання приміщення та сплату комунальних платежів. Для порівняння  -  у ЗОШ І-ІІ ступеня села Буряківка у поточному навчальному році навчається 81 учнів, вартість утримання одного учня даного закладу становить 40,2 тис. грн., а у ЗОШ І-ІІ ст. с. Шипівці  навчається 93 учнів та вартість утримання одного учня даного закладу становить 36,9 тис. грн. Звертаємо увагу на те, що у порівнянні використовуються тільки навчальні заклади І-ІІ ступенів.

     Окрім того, у школах з малою наповнюваністю учнів один учитель, як      правило, викладає кілька навчальних предметів, а у класах, де менше 5-ти учнів організовано індивідуальне навчання, відсутня повноцінна позакласна, спортивно-масова, виховна робота, що не сприяє соціалізації учнівської молоді, учні таких шкіл не беруть участь у районних олімпіадах, конкурсах, спортивних змаганнях. Є також проблеми з організацією харчування у таких закладах, медичного обслуговування дітей тощо.

    Відповідно до Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.01.2015р. №6 зі змінами та доповненнями: «За рахунок субвенції не здійснюється з 1 вересня 2016 року фінансування закладів загальної середньої освіти (крім закладів початкової школи та приватних закладів загальної середньої освіти), кількість учнів у яких становить менше 25 осіб».

На сьогодні єдиним оптимальним завданням  у вирішенні проблеми малокомплектності шкіл є оптимізація мережі, зокрема ліквідація ЗОШ І-ІІ ступеня села Хмелева та ЗОШ І-ІІ ступеня  села Солоне   реорганізація даного закладу у початкову школу. Таким чином, ми збережемо приміщення, молодші школярі навчатимуться поруч з домівками, вчителі початкових класів  працюватимуть у звичних умовах. Учнів 5-9 класів даного навчально-виховного комплексу планується підвозити до ЗОШ І-ІІІ ступеня смт. Товсте та ЗОШ І-ІІІ ступеня села Дорогичівка шкільним автобусом. Вивчається питання працевлаштування вчителів в школах громади.

Формат проведення громадського обговорення: у зв’язку з продовженням карантину, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» та забороною масових зібрань, пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: 48630, вул. Українська, 84, смт. Товсте, (управління освіти, культури, молоді і спорту Товстенської селищної ради).  Також із дотриманням усіх заходів безпеки: публічне громадське обговорення передбачатиме проведення на базі ЗЗСО громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю і колективами ЗЗСО.

До участі в обговоренні запрошуються мешканці Товстенської територіальної громади у терміни з 01 лютого по 01 березня 2021 року.

5. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення:  48630, вул. Українська, 84, смт. Товсте (управління освіти, культури, молоді і спорту Товстенської селищної ради ), електронна адреса: ypravliniyOKMC@ukr.net. 

6. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Гуменюк Уляна Ярославівна – перший заступник голови Товстенської селищної ради. Контактна особа – Золота Марія Дмитрівна, заступник начальника – начальник  відділу освіти управління освіти, культури, молоді і спорту Товстенської селищної ради, тел. (067) 754 2102.

7. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті управління освіти, культури, молоді і спорту Товстенської селищної ради. 

 

 

 

Провести оптимізацію мережі закладів освіти наступним чином:

Реорганізувати шляхом перетворення:

 

Загальноосвітню школу І-ІІ ступенів села Солоне

№ в системі

17990

 

Код ЄДРПОУ

24625408

 

Повна назва

Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів села Солоне Заліщицький р-н

 

Коротка назва

ЗОШ І-ІІ ступенів села Солоне

Форма власності

комунальна

Ступінь

I-ІІ

Індекс

48682

Адреса

Україна, Тернопільська область, Заліщицький район, с.Солоне, вул. Зелена,

E-mail

schoolsolone@ukr.net

Директор

Николяк Олег Павлович

Територія обслуговування

села Солоне, Рожанівка

Спроможність закладу освіти (учнів):

 

Кількість учнів:

29 учнів

Кількість персоналу:

16

Кількість класів:

6

Кількість приміщень:

29

                                                                                                                                         

 

 

Загальноосвітню школу І-ІІ ступенів села Хмелева

№ в системі

17992

 

Код ЄДРПОУ

24625420

 

Повна назва

Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів села Хмелева Заліщицький р-н

 

Коротка назва

ЗОШ І-ІІ ступенів села Хмелева

Форма власності

комунальна

Ступінь

I-ІІ

Індекс

48683

Адреса

Україна, Тернопільська область, Заліщицький район, с.Хмелева, вул. Польська Гора,1

E-mail

hmelevavm@gmail.com

Директор

Головецький Василь Михайлович

Територія обслуговування

села Хмелева, Свершківці

Спроможність закладу освіти (учнів):

200

Кількість учнів:

30 учнів

Кількість персоналу:

34

Кількість класів:

8

Кількість приміщень:

30

                                                                                                                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ПРОЄКТ

ТОВСТЕНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ВОСЬМЕ СКЛИКАННЯ

РІШЕННЯ

____        2022 року                                                            смт. Товсте                                                                    № __

 

Про реорганізацію  загальноосвітньої школи

І-IІ ступенів села Солоне та загальноосвітньої

школи І-IІ ступенів села Хмелева

 

        Відповідно до статті 143 Конституції України, статей 104, 105, 106, 107 Цивільного Кодексу України, пункту 30 частини першої статті 26, статті 32 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", статей 25, 66 Закону України " Про освіту", статті 32 Закону України "Про повну загальну середню освіту", постанови Кабінету Міністрів від 14 січня 2015 р. № 6 "Деякі питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам", постанови Кабінету Міністрів від 3 листопада 2010 р. № 996 "Про забезпечення участі у громадськості у формуванні та реалізації державної політики", за результатами проведення публічних громадських обговорень, розглянувши подані управлінням освіти, культури, молоді і спорту Товстенської селищної  ради дані, з метою створення необхідних умов для рівного доступу громадян до якісної освіти та економічної ефективності функціонування закладів освіти громади, приведення освітньої мережі у відповідність до вимог законодавства та освітніх потреб населення, враховуючи низьку наповнюваність класів учнями в  загальноосвітній школі I-ІІ ступенів села Солоне та в загальноосвітній школі І-ІІ ступенів села Хмелева, враховуючи висновки та рекомендації постійної комісії з питань законності та правопорядку, депутатської етики, молодіжної політики, освіти, культури, спорту, туризму та медицини, селищна рада

 

В И Р І Ш И Л А:

 

1. Припинити в результаті реорганізації :

1) Загальноосвітню школу I-ІІ ступенів села Солоне Заліщицького р-ну  Тернопільської обл.  (Код ЄДРПОУ 24625408), місцезнаходження: Україна, Тернопільська область, Заліщицький район, с.Солоне, вул. Зелена, шляхом перетворення в Початкову школу села Солоне Товстенської селищної ради, місцезнаходження: Україна, Тернопільська область, Заліщицький район, с.Солоне, вул. Зелена.

2)  Загальноосвітню школу I-ІІ ступенів села Хмелева Заліщицького району Тернопільської області (Код ЄДРПОУ 24625420), місцезнаходження: Україна, Тернопільська область, Заліщицький район, с.Хмелева, вул. Польська Гора,1, шляхом перетворення в Початкову школу села Хмелева Товстенської селищної ради, місцезнаходження: Україна, Тернопільська область, Заліщицький район, с.Хмелева, вул. Польська  Гора,1.

2. Установити, що Початкова школа села Солоне Товстенської селищної ради є правонаступником зобов’язань, прав та обов’язків Загальноосвітньої школи I-ІІ ступенів села Солоне Заліщицького р-ну  Тернопільської обл., а Початкова школа села Хмелева Товстенської селищної ради є правонаступником зобов’язань, прав та обов’язків Загальноосвітньої школи I-ІІ ступенів села Хмелева Заліщицького району Тернопільської області.

   3. Утворити комісію з припинення загальноосвітньої школи I-ІІ ступенів села Солоне  та з припинення загальноосвітньої школи I-ІІ ступенів села Хмелева  в результаті реорганізації шляхом перетворення у такому складі:

Палюх Михайло Михайлович  – голова комісії, начальник управління освіти, культури, молоді і спорту Товстенської селищної ради (ідентифікаційний номер –  3110600614)

Члени комісії:

Перепічка Іванна Михайлівна  – спеціаліст відділу освіти управління освіти, культури, молоді і спорту Товстенської селищної ради (ідентифікаційний номер 3033006146);

Зима Галина Іванівна – економіст відділу фінансово-господарського забезпечення управління  освіти, культури, молоді і спорту Товстенської селищної ради (ідентифікаційний номер 3253112327);

Тустановська Надія Іванівна – спеціаліст-бухгалтер відділу фінансово-господарського забезпечення управління  освіти, культури, молоді і спорту Товстенської селищної ради (ідентифікаційний номер 2844405623);

Буртник Олександра Володимирівна  – юрисконсульт управління освіти, культури, молоді і спорту Товстенської селищної ради (ідентифікаційний номер 2918519229).

Місцезнаходження комісії з ліквідації: 48630, Тернопільська область, Чортківський район, смт. Товсте, вул. Українська, 84.

4. Уповноважити голову комісій з проведення реорганізації провести процедуру припинення в результаті реорганізації юридичних осіб – загальноосвітні школи І-ІІ ступенів сіл Солоне та Хмелева згідно з вимогами статей 104,105,106,107 Цивільного кодексу України, Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» з дотриманням вимог трудового законодавства та вчиняти всі необхідні дії, пов’язані з реорганізацією відповідних юридичних осіб, у тому числі подавати державному реєстратору документи, необхідні для проведення державної реєстрації їх припинення тощо.   

4. Ліквідаційній комісії:

1) в установленому порядку протягом трьох робочих днів з дати прийняття цього рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію, про ліквідацію юридичної особи та подати необхідні документи для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відповідних записів;

2) протягом трьох робочих днів з дня прийняття рішення сесією Товстенською селищною радою попередити працівників юридичних осіб – загальноосвітніх шкіл І-ІІ ступеня про наступне їх вивільнення у зв'язку з припиненням юридичної особи та забезпечити при цьому дотримання гарантій, пільг та компенсацій згідно з чинним законодавством;

3) у тижневий термін з дня прийняття рішення сесією Товстенською селищною радою провести інвентаризацію основних засобів, нематеріальних активів та інших оборотних нематеріальних активів, відобразити у передавальному акті майна, прав та обов’язків відповідних загальноосвітніх шкіл І-ІІ ступеня;

4) забезпечити повідомлення державної служби зайнятості про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку з припиненням юридичних осіб – загальноосвітніх шкіл І-ІІ ступенів.

5. Встановити, що строк заявлення кредиторами своїх вимог становить два місяці з дня опублікування повідомлення про ліквідацію закладу освіти.

6. Покласти контроль за виконанням цього рішення на постійну комісію з питань законності та правопорядку, депутатської етики, молодіжної політики, освіти, культури, спорту, туризму та медицини фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку.

 

 

Селищний голова                   Іван ПРОДАНИК

 

Іванна ПЕРЕПІЧКА

 

Олександра БУРТНИК

                                                                               


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь