Відбулося телефонне спілкування щодо детінізації зайнятості населення під час війни

Дата: 22.06.2023 13:58
Кількість переглядів: 36

Фото без описуГоловне управління ДПС у Тернопільській області неодноразово звертало увагу на негативний вплив «тіньової» зайнятості і заробітної плати в «конверті». Легалізація праці – й надалі залишається гострим актуальним питанням. Тому в черговий раз акцентуємо увагу роботодавців та працівників на необхідність оформлення офіційних трудових відносин. Саме на цю тему і відбулася «гаряча лінія», під час якої заступниця начальника Марія Мельник відповіла на запинання платників податків.

Під час годинного спілкування посадовиця розповідала додзвонювачам-роботодавцям про неприпустимість допуску до роботи працівників без офіційного оформлення, про порядок оформлення працівників. Звертала увагу на наслідки отримання зарплати в «конверті». Тіньова» зайнятість і «тіньова» заробітна плата  – не лише серйозна соціальна, але й економічна проблема, яка в умовах війни лише наберає обертів.

«Інформаційно-роз’яснювальній роботі ми приділяємо максимальної уваги і часу, адже роботодавці і робітники повинні розуміти переваги зереєстрованих трудових відносин» – пояснила податківиця.

Чимало додзвонювачів цікавило чинне законодавство, що передбачає кримінальну, адміністративну та фінансову відповідальність за порушення законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин із найманими працівниками.

Телефонували й з метою отримати інформацію щодо спільних перевірок Державної служба України з питань праці, разом з представниками Пенсійного фонду та податкової служби. Саме перевірки здійснюють тих, які зокрема, приховують трудові відносини, замінюючи їх іншими видами цивільних або господарських відносин.

 «Війна в Україні триває більше року і ми звертаємо увагу на зміни у економічному середовищі. Вимушена міграція, неможливість релокації підприємств у безпечні регіони України, перебої у електропостачанні, ускладнена логістика. Деякі індустрії зазнали непоправної шкоди і досі не можуть повноцінно відновити роботу або потребують багато часу та інвестицій для відновлення. Все це призвело до вивільнення працівників, а нові робочі місця не створюються у достатній кількості/необхідної кваліфікації», – зауважила Марія Мельник.

Посадовиця навела статистику, що на початок 2022 року орієнтовно 3 млн працівників працювали без оформлення трудових відносин. За умови виплати заробітної плати хоча б на рівні мінімальної – це майже 100 мільярдів гривень податків та зборів на рік, які можуть бути направлені на захист нашої держави.

Пам’ятайте! Україна бореться з окупантами не лише зброєю, а й своєю працею, яка має бути задекларованою!

Той, хто уникає сплати податків, – не підтримує наших захисників!

 

Сектор інформаційної взаємодії

Головного управління ДПС у Тернопільській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь