ПОРЯДОК підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації основних працівників пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони

Дата: 10.07.2023 12:31
Кількість переглядів: 95

ПОРЯДОК
підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації основних працівників пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони

1. Цей Порядок визначає умови та особливості проходження підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації (далі - професійна підготовка) основних працівників пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони (далі - основні працівники МПО), утворених органами місцевого самоврядування.

2. Професійна підготовка основних працівників МПО здійснюється відповідно до Кодексу цивільного захисту України, Законів України «Про освіту», «Про вищу освіту», «Про фахову передвищу освіту», «Про професійну (професійно-технічну) освіту», інших нормативно-правових актів у сфері освіти.

3. Джерелами фінансування професійної підготовки основних працівників МПО є кошти місцевих бюджетів та інші джерела, не заборонені законодавством.

4. Професійна підготовка основних працівників МПО - це організований процес формування і розвитку професійних компетентностей, необхідних для професійної діяльності за певною професією (спеціальністю), а також їх своєчасного оновлення та вдосконалення.

5. Професійна підготовка здійснюється в закладах освіти ДСНС за запитом органів місцевого самоврядування, які утворили, або планують утворення підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони (далі - підрозділ МПО).

6. Для безпечного проведення освітнього процесу органи місцевого самоврядування, які подали запит до закладу освіти ДСНС, забезпечують основних працівників МПО спеціальним одягом, спорядженням та засобами індивідуального захисту.

7. Професійна підготовка основних працівників МПО здійснюється шляхом здобуття ними:

професійної (професійно-технічної) освіти за відповідною професією;

фахової передвищої освіти за відповідною освітньо-професійною програмою;

вищої освіти за певним рівнем вищої освіти за відповідною освітньою програмою.

8. Перепідготовка основних працівників МПО передбачає професійне навчання з метою оволодіння особою іншою професією (спеціальністю) на основі здобутої раніше професії (спеціальності).

9. Підвищення кваліфікації основних працівників МПО передбачає набуття ними нових та/або вдосконалення раніше набутих компетентностей у межах професійної діяльності або галузі знань.

10. Основні працівники МПО направляються на підвищення кваліфікації до закладів освіти ДСНС за конкретною спеціалізацією, професією або посадою не рідше ніж один раз на 5 років.

11. У разі прийняття до підрозділу МПО осіб, які раніше (більше 5 років до прийняття в підрозділ) здобули професійну (професійно-технічну) освіту, фахову передвищу або вищу освіту за відповідною професією (спеціальністю) у сфері цивільного захисту за освітніми програмами, що відповідають покладеним на них обов’язкам, такі особи направляються до закладів освіти ДСНС для проходження підвищення кваліфікації.

12. До закладу освіти ДСНС може бути зарахована особа, яка досягла 18-річного віку, має повну цивільну дієздатність, здатна за станом здоров’я виконувати покладені на неї обов’язки, що підтверджується попередніми та періодичними медичними оглядами.

13. При вступі на навчання до закладу освіти ДСНС основні працівники МПО виконують вимоги, передбачені правилами прийому на навчання до закладу освіти ДСНС, які розміщуються на вебсайтах закладів освіти ДСНС та органів місцевого самоврядування.

14. Підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації основних працівників МПО здійснюється на підставі укладеного договору між органом місцевого самоврядування та закладом освіти ДСНС.

15. Професійна підготовка основних працівників МПО, які за класифікацією професій належать до категорій керівників, професіоналів і фахівців, організовується в закладах фахової передвищої або вищої освіти ДСНС.

16. Професійна підготовка основних працівників МПО, які за класифікацією професій належать до категорій технічних службовців та робітників, організовується в закладах професійної (професійно-технічної) освіти ДСНС.

17. Навчальні плани та освітні програми розробляються закладами освіти ДСНС на основі стандартів вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) освіти, погоджуються та затверджуються відповідно до вимог чинного законодавства.

18. Строки навчання визначаються освітніми програмами.

19. Теоретичне навчання основних працівників МПО може проводитися за очною (денною), заочною та дистанційною формами здобуття освіти.

20. Практичне навчання основних працівників МПО проводиться за очною (денною) формою здобуття освіти.

21. Практичне навчання основних працівників МПО може проводитися в:

закладах освіти ДСНС;

підрозділах МПО;

державних пожежно-рятувальних підрозділах ДСНС.

22. Особам, які виконали освітню програму професійної (професійно-технічної) освіти й успішно пройшли кваліфікаційну атестацію, присвоюється освітньо-кваліфікаційний рівень «кваліфікований робітник» з набутої професії відповідного розряду, класу (категорії). Кваліфікаційна атестація проводиться відповідно до Положення про порядок кваліфікаційної атестації та присвоєння кваліфікації особам, які здобувають професійно-технічну освіту, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства освіти України від 31 грудня 1998 року № 201/469, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 01 березня 1999 року за № 124/3417.

23. Здобувачам фахової передвищої освіти за результатами успішного виконання ними освітньо-професійної програми за відповідною спеціальністю (спеціалізацією) присвоюється ступінь фахової передвищої освіти «фаховий молодший бакалавр».

24. Здобувачі вищої освіти, які успішно виконали освітню програму, проходять атестацію на встановлення відповідності засвоєних знань, умінь, інших компетентностей вимогам стандартів вищої освіти.

25. Після успішного завершення навчання за освітньою програмою здобувачі освіти отримують відповідний документ про освіту.

Начальник Управління
взаємодії з Державною
службою України
з надзвичайних ситуацій
Міністерства внутрішніх
справ України

 






Ю. Корева


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь