Про необхідність повідомлення пенсіонером органів Пенсійного фонду про працевлаштування/звільнення з роботи

Дата: 31.10.2023 15:02
Кількість переглядів: 54

Фото без описуЧинним законодавством в сфері пенсійного забезпечення передбачено відмінності у призначенні (перерахунку) пенсій в залежності від факту роботи одержувача пенсійних виплат.

 

Так, статтею 42 Закону України від 9 липня 2002 року №1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон 1058) передбачено, що працюючим пенсіонерам не проводяться перерахунки одержуваної ними пенсії у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму, а також у зв’язку зі зміною розміру мінімальної заробітної плати.

Від розміру мінімальної заробітної плати залежить мінімальний розмір пенсії для непрацюючих осіб, які досягли 65-ти років та мають достатній страховий стаж – 30 років жінки та 35 років чоловіки, та визначається як 40 відсотків від мінімальної зарплати. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2023 року №168 «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році» (далі – Постанова 168) з 01 березня 2023 року якщо розмір пенсії для цієї категорії пенсіонерів не досягає 3 120 гривень, встановлюється щомісячна доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії.

Для працюючих пенсіонерів доплата за понаднормативний стаж при збільшенні прожиткового мінімуму перераховуються лише після звільнення з роботи.

Окрім того, відповідно до Постанови 168 непрацюючим особам, розмір пенсійних виплат яких з урахуванням усіх передбачених законодавством надбавок та підвищень, додаткових пенсій, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 2 520 гривень, встановлюється щомісячна доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії.

Слід зазначити, що особам, які отримують пенсію і працюють, після звільнення з роботи, щомісячна доплата до пенсії, встановлюється з дати звільнення з роботи.

Законодавством передбачено також встановлення непрацюючим одержувачам пенсій надбавок на утримання непрацездатних членів сім’ї (неповнолітніх дітей до виповнення 18-років).

Частиною 2 статті 16 Закону № 1058 визначено, що застраховані особи зобов’язані повідомляти територіальні органи Пенсійного фонду про зміну даних, що вносяться до її персональної облікової картки в системі персоніфікованого обліку та Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, виїзд за межі держави та про обставини, що спричиняють зміну статусу застрахованої особи, протягом десяти днів з моменту їх виникнення.

Так, згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону №1058 у разі працевлаштування після призначення пенсії особа повідомляє орган, що призначає пенсію, про дату працевлаштування, вид зайнятості (укладення трудового договору, цивільно-правового договору, реєстрація як фізичної особи-підприємця, провадження незалежної професійної діяльності) шляхом подання відповідної заяви.

При цьому слід надати документи, що засвідчують відповідні відомості (у тому числі трудову книжку із записом про працевлаштування та/або цивільно-правовий договір).

У разі звільнення з роботи пенсіонер повідомляє орган, що призначає пенсію, про дату звільнення шляхом подання відповідної заяви.

Отже, для забезпечення виплати пенсій у належних розмірах, передбачених законодавством, та з метою попередження переплат пенсійних виплат рекомендуємо одержувачам пенсій своєчасно повідомляти територіальні органи Пенсійного фонду про факт працевлаштування чи звільнення з роботи.

Наголошуємо, що особа має право звернутися з відповідною заявою про працевлаштування/звільнення з роботи до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України, незалежно від місця проживання, або ж скористатися послугами вебпорталу Пенсійного фонду України.

 

 

 

 

Головне управління

Пенсійного фонду України

в Тернопільській області

 

 

24.10.2023

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь