Селище величі, краси та доброти

Дата: 29.06.2024 00:18
Кількість переглядів: 518

Є край такий, що на легенду схожий,
На казку, що в століття порина,
На цій землі благословення Боже,
Це Товсте, рідна сторона
 

У кожної людини в житті є щось таке сокровенне, найрідніше, без чого вона не може навіть уявити свого життя. Це рідний батьківський край.

 

610 – це не день і не два,

610 – це багатство століть.

Тут все, що було і буде,

Тут предків душа пломенить.

 

Вони нам у спадок дали

В боях відвойовану волю.

Кували майбутнє для нас

На щастя, на вік і на долю.

 

Перша писемна згадка про Товсте датується 1414 роком (ЦАІА м. Львів, ф.6 оп.1 спр.2 с.679). А відповідно до рішення сесії Товстенської селищної ради від 26.06.2024 № 4181 «Про встановлення святкової дати – Дня селища Товсте»  визначено дату відзначення Дня селища – 29 червня. На жаль, ця ювілейна дата випала у непростий для нас всіх час. Час, коли ворог підступно наступив на наші землі. Але ми віримо, що Перемога неодмінно настане і ми будемо відзначати ще не один День народження рідного селища.

Товсте – містечко з багатим історичним минулим, яке своїми коріннями сягає сивої давнини. Свою назву селище отримало від імені галицького боярина В`ячеслава Товстого, який був воєнним діячем, дипломатом і служив у князя Романа Мстиславича. Його прізвищем названо кілька населених пунктів на сучасній території Тернопільської області. Очевидно, володіючи кількома поселеннями нашого краю, Товстий назвав їх своїм прізвищем, які зберегли цю назву і до наших днів.

Щодо назви селища у Товстому існує і така легенда: «Колись у сиву давнину, у містечку жив пан і він був дуже товстий. Багато людей ходило до нього позичати, бо був дуже багатий. І коли по дорозі до нього люди зустрічалися, то говорили:

- Куди йдеш?

- Та до Товстого.

Від того й пішла назва селища.»

У 1434 р. поляки окупували Західне Поділля і Товсте перейменували на Тлусте. За нововведеним польським адміністративним поділом Товсте / Тлусте/ входило тоді до складу новоутвореного Червоногородського повіту Подільського воєводства. Майже вся повітова адміністрація Червоногороду, яку очолював староста (пошта, суд, торговий центр і інше) крім воєводи і воєнної замкової залоги знаходилась в Товстому. Про це засвідчує документ від 1464 року.

Був у Товстому, як і у всіх подільських містах, справжній оборонний замок, збудований в XVI столітті. Він був споруджений на штучному насипі, що утворював невеличкий пагорб. Чотири замкові форти були двоповерховими спорудами з накриттям. Між собою вони були сполученні підземними ходами. Один із таких довжиною 225 метрів знайшли при прокладанні газопроводу в селищі.

До сьогодні збереглися сильно перебудовані замкові форти. Їх місцеві краєзнавці називають «Фортами Михайла Хмеля», бо у XVI столітті тут жив батько Богдана Хмельницького, який за якусь провину перед Польщею був позбавлений маєтка в Товстому і висланий в Чигирин.

Товстенці приймали активну участь в національно-визвольній війні проти Польщі під проводом Богдана Хмельницького. Товсте було одне з семи основних повстанських центрів Галицького Поділля. Жителі Товстого і  Головчинців захопили замок Яна Давидовича в Червоному, за що в 1649 році були жорстоко покарані поляками, а їхні хати в кількості 195 знищенні.

Не мирилися товстенці і з турецькою окупацією, що продовжувалася з 1672 по 1683 роки. Одні покидали рідні місця, інші чинили збройний опір туркам. Під час одного із повстань у Товстому було вбито турецького пашу, на могилі якого зберігся донині надгробний камінь.

У 1701 р. королем Августином ІІ Товстому підтверджено Магдебурзьке право і всі давні привілеї.

Від 1772 р. Товсте під владою Австрійської імперії. Австрійський уряд офіційно визначив Товсте, як повітове містечко.

В Товстому з 1734 року проживав засновник хасидизму Баал – Шем – Тов /Бешт/, отже євреї – хасиди в якісь мірі могли б вважати своєю «Меккою» не тільки місто Умань, але й Товсте.

У 1854-1856 рр. збудовано стратегічну кам`яну дорогу Бучач- Товсте – Скала , у 1856- 1858 рр. – Чортків - Товсте – Заліщики, у 1895 – 1899 рр. через Товсте прокладено залізницю.

У 30-х роках ХХ століття у нашому селищі зародилася громадська організація «Просвіта». Очолив її Павло Скалецький, який відігравав важливу роль у просвітницькій діяльності організації. У Товстому була збудована хата-читальня (тепер - музей). Товсте було одним із центрів національно-визвольної боротьби в ХХ столітті.

У 1941-1942 рр. у Товстому розстріляно і захоронено німцями на єврейському кладовищі понад 5 тисяч євреїв.

Від 1948 року до травня 1951 року у Товстому діяла підпільна друкарня ОУН.

У 1996 році Товстому надано статус Історичного міста, і з 04.12.1996 входить до Ліги історичних міст України.

Духовними оберегами і окрасами селища є церква святого Архистратига Михаїла, збудована на початку століття за проектом видатного архітектора Яна Зубжицького – уродженця Товстого; мурований костел святої Анни, який поставлений ще у 1741 та був перебудований у 1912 році; церква святого Андрея Первозданного (1995).

Селище подарувало Україні і світу видатних людей – митців, вчених, громадських діячів, поетів і письменників, серед яких науковець, архітектор Ян Зубжицький;

о. Антін Навольський;

фізик, педагог Володимир Кучер;

мікробіолог, перекладач Євген Рослицький;

правник, журналіст, перекладач Іван Ставничий;

журналіст, редактор, громадський діяч Павло Дорожинський;

вчений у галузі стоматології, доктор медичних наук, академік Тарас Заболотний;

культурно-освітній діяч, заслужений працівник культури Мирослав Курилюк;

педагог дизайнер, редактор і ведучий радіопередач «Українська вечірня трибуна», ініціатор створення осередку Спілки Української молоді                                           ім. В. Павлушкова в США, меценат  Лев  Боднар;

громадський діяч, адвокат  Лонгин Горбачевський;

артист розмовного жанру, діяч культури  Борис  Єфремов;

поет, публіцист, літературознавець Володимир Барна;

гуморист Іван Олексишин;

вчитель, краєзнавець Ярослав Павлик, який був ініціатором створення музею історії селища Товстого, автор понад 100 статей із краєзнавства, історії козацтва та ін., ініціатор встановлення пам`ятників Т. Шевченку, старшинам січових стрільців, які загинули 1919 р., пам`ятних таблиць.

Журналісти, письменники, літератори Данило Онищук, Ігор Гулик, Василь Тракало, Орест-Ярема Фридрак, Ольга Тракало, Світлана Леськів, Ольга Кухта та багато інших.

Сьогодні Товсте є великим сучасним містечком, окрасою нашого краю. В ньому проживають 2920 осіб.

Товсте – це наш рідний, отчий дім. І щоб не трапилось, куди б не занесла нас доля – все одно нашим домом буде і залишається – рідне Товсте.

Тому любімо наше Товсте, несімо йому хвалу, честь і будемо гідними називатися Товстенці!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь