Уряд збільшив щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві на 11%

Дата: 21.04.2020 10:03
Кількість переглядів: 652

Додаток до листа від 15.04.2020 № 01-04-814/12

 

Уряд збільшив щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві на 11%

Щомісячні страхові виплати, які фінансуються Фондом соціального страхування України для потерпілих на виробництві та членів їх сімей, зростуть на 11%. Відповідну постанову, розроблену Мінсоцполітики на виконання Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», Кабінет Міністрів України прийняв на своєму засіданні сьогодні, 01.04.2020.

Страхові виплати будуть перераховані з 01 березня 2020 року на коефіцієнт 1,11.

Загалом виплати підвищать для 205,2 тис. осіб, з яких потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві або профзахворювань майже 195,6 тис. осіб і членів їх родин – понад 9,6 тис. осіб.

 

ДосліднаексплуатаціяЕлектронногореєструлікарнянихготовадовпровадження

ФондсоціальногострахуванняУкраїниспільнозПенсійнимфондомУкраїнивиконаливсінеобхіднідіїщодозапуску Електронного реєстру листків непрацездатності. Зокрема:

? затвердженоПротоколпроінформаційнувзаємодіюміжПенсійнимфондомУкраїнитаФондомсоціальногострахуванняУкраїнищодоведенняЕлектронногореєструлистківнепрацездатностітанаданняінформаціїзнього;

? здійсненотестовийобмінінформацієющодоелектроннихлистківнепрацездатності;

? Пенсійнимфондомствореноелектроннікабінетизакладівохорониздоров'я (лікарів), страхувальників (роботодавців) ізастрахованихосіб.

Реєстрскладаєтьсяіззаписівпротимчасовунепрацездатність, щостворюютьсяавтоматичнопрограмнимизасобаминапідставіотриманоїінформації. Кожензаписвключаєвідомостіпротимчасовонепрацездатнуособу, унікальнийномервипадкунепрацездатності, номер, дату (час) реєстраціїмедичноговисновкувелектроннійсистеміохорониздоров’я, причинутаперіоднепрацездатності, призначенийрежимлікування, відомостіпролікаря, закладохорониздоров’ятаін.

Лікарнянийлистокреєструєтьсянапідставіствореноголікаремчерезвеб-інтерфейсмедичноговисновку, якийзасвідчуєтимчасовунепрацездатність. Коженлистокнепрацездатностімаєунікальнийреєстраційнийномер, щоформуєтьсятаприсвоюєтьсяавтоматично.

Роботодавецьчерезелектроннийкабінетможеотриматиінформаціюпротимчасовувтратупрацездатностісвоїхпрацівників. Напідставізазначенихданихстрахувальником (роботодавцем) доФондусоціальногострахуванняУкраїниподаєтьсязаява-розрахунок, заякоюФССУздійснюєвиплатиматеріальногозабезпечення (оплатазалікарняними, допомогиповагітностітапологах).

Міжвідомчаробочагрупазаучасті, зокрема, представниківМінсоцполітики, МОЗ, ФССУ, ПенсійногофондуспільнонапрацювалапроектПорядкувидачітапродовженняелектроннихлистківнепрацездатності. Системаготовадодослідноїексплуатації. Очікується НаказМіністерстваохорониздоров’яУкраїни.

 

 

У І кварталі до Фонду подали на оплату лікарняні на 2,7 млрд гривень

За оперативними підсумками упродовж січня–березня 2020 року до Фонду соціального страхування України подали заяви-розрахунки на фінансування допомог по тимчасовій втраті працездатності за 968,1 тис. лікарняними листками. Загальна сума склала 2,7 млрд гривень.

Середньоденний розмір допомоги за лікарняними у першому кварталі зріс на 19,3% порівняно з тим же періодом минулого року та склав 315,28 грн проти 264,17 грн у січні–березні 2019-го. Збільшення розміру допомоги пов’язано із зростанням середньої заробітної плати у країні.

Сума виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності залежить від тривалості страхового стажу та визначається, виходячи із середньоденної заробітної плати працівника. Середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, невідпрацьованих з поважних причин.

Цей вид матеріального забезпечення виплачується Фондом соціального страхування України, починаючи з шостого дня тимчасової непрацездатності й до моменту одужання або встановлення МСЕК інвалідності (перші п’ять днів фінансуються за рахунок коштів роботодавця).

У залежності від страхового стажу розмір допомоги складає:

1) 50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років;

2) 60% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 3 до 5 років;

3) 70% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 5 до 8 років;

4) 100% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж понад 8 років;

5) 100% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають пільги відповідно до законодавства, у тому числі, постраждалим учасникам Революції Гідності за страховими випадками, які настали з 25.07.2018.

 

 

Допомога по вагітності та пологах від Фонду зросла на 16,5%

Упродовж першого кварталу 2020 року Фондом соціального страхування України прийнято на оплату понад 4 млн днів декретних на суму 1,1 млрд гривень.

Середньоденний розмір допомоги за цей період зріс на 16,5% та склав 275,9 грн проти 236,78 грн у першому кварталі 2019 року.

Загалом у січні–березні роботодавці подали до Фонду заяви-розрахунки на фінансування допомог по вагітності та пологах для 39,7 тисяч працюючих жінок.

Нагадаємо, допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та складає 100% середньої заробітної плати незалежно від тривалості страхового стажу.

Сума такої допомоги обчислюється шляхом множення суми середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами.

За основним місцем роботи зазначене матеріальне забезпечення не може бути меншим за обчислене, виходячи з мінімальної заробітної плати. Водночас, за місцем роботи за сумісництвом мінімальні гарантії щодо розміру допомоги не застосовуються.

 

 

Понад 933 тисячі днів працюючі українці провели, доглядаючи за хворими дітьми і родичами

Упродовж січня–березня цього року до Фонду соціального страхування України подали заяви-розрахунки для фінансування допомог по тимчасовій втраті працездатності по догляду за хворим членом сім’ї, у тому числі, за хворими дітьми до 14 років, на суму 278,7 млн гривень.

Загалом до оплати Фонд прийняв 933 291 день догляду, допомоги нараховано для 106,5 тис. застрахованих осіб.

Середньоденний розмір такої допомоги від Фонду соціального страхування України зріс на 19,9% порівняно з тим же періодом минулого року та склав 298,6 гривень.

Зазначена допомога фінансується Фондом, починаючи з першого дня здійснення догляду за хворим членом сім’ї, її розмір обчислюється на загальних підставах і складає від 50% середньої заробітної плати застрахованої особи (якщо стаж не перевищує 3 років) і до 100% (якщо стаж – понад 8 років або за наявності пільг).

Надання допомоги з тимчасової непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років здійснюється за весь період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більше 14 календарних днів. А в разі стаціонарного лікування – за весь час перебування застрахованої особи в стаціонарі разом із хворою дитиною.

Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворим членом сім’ї виплачується не більш як за три календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби та побутових обставин, – не більш ніж за сім календарних днів.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції 

Фонду соціального страхування України

www.fssu.gov.ua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь