Під час круглого столу представники Фонду звернули увагу на проблему призупинення лікування у санаторних закладах за кошти ФССУ

Дата: 24.09.2020 10:40
Кількість переглядів: 434

Додаток до листа

від 21.09.2020 №01-04-2049/01

 

Під час круглого столу представники Фонду звернули увагу на проблему призупинення лікування у санаторних закладах за кошти ФССУ 

 

17 вересня відбулося засідання круглого столу на тему: «Зупинка реабілітації застрахованих осіб у санаторно-курортних закладах. Пошук шляхів вирішення проблеми на державному рівні».

Участь у заході взяли народні депутати, представники міністерств соціальної політики, охорони здоров’я, фінансів, економіки, профільних асоціацій, громадських організацій, фахівці галузі, а також представники Фонду соціального страхування України: перший заступник Міністра соціальної політики, голова правління Фонду Євген Котик, в.о. директора виконавчої дирекції ФССУ Тетяна Михайленко, начальниця управління медичних і соціальних послуг ВД Фонду Олена Пухка.

Нагадаємо, з 18 квітня цього року Фонд призупинив на період дії карантину фінансування окремих медико-соціальних послуг, зокрема, реабілітаційного та санаторно-курортного лікування. Обмеження накладено підпунктом другим пункту п’ятого прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» № 553.

Голова правління Фонду Євген Котик акцентував на важливості функції ФССУ щодо збереження і відновлення здоров'я українських працівників і потерпілих на виробництві та звернув увагу, що питання відновлення фінансування є сьогодні одним із пріоритетних.

В.о. директора виконавчої дирекції Фонду Тетяна Михайленко зауважила, що реабілітаційне лікування працюючих після перенесених захворювань і травм на базі реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів здійснювалось за рахунок коштів Фонду в обсязі 100% потреби працюючого населення. Зокрема, упродовж 2020 року Фонд планував профінансувати реабілітаційне лікування понад 35 тисяч застрахованих осіб, з яких до набуття чинності Закону України № 553 на відновне лікування було направлено лише 6,7 тисяч застрахованих.

Тетяна Михайленко акцентувала на важливості відновлення фінансування реабілітації за кошти Фонду з метою реалізації конституційних прав застрахованих осіб, потерпілих на виробництві, осіб з інвалідністю, уникнення ризику зростання первинної інвалідності і тривалості тимчасової непрацездатності серед населення.

За її словами, виконавча дирекція Фонду соціального страхування України підтримала відповідні проекти законів, спрямовані на усунення встановлених обмежень і відновлення фінансування медичних і соціальних послуг за кошти Фонду. 

Представники санаторно-курортних закладів звернули увагу на якісне дотримання всіх протиепідемічних заходів на території санаторіїв, відсутності випадків інфікування і зростаючу потребу в реабілітації в умовах поширення в Україні коронавірусної інфекції.

За підсумками засідання круглого столу учасники прийняли резолюцію, відповідно до якої у найкоротші терміни мають бути усунені встановлені законом № 553 обмеження.

 

 

Допомога по тимчасовій непрацездатності від ФССУ зросла на 18,7%

 

Розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності у серпні 2020 року порівняно з тим же періодом минулого року збільшився на 18,7% у розрахунку на день та склав 324,15 грн. Загалом за січень–серпень Фонд соціального страхування України направив близько 6,1 млрд грн на фінансування компенсації втраченого заробітку за час перебування на лікарняному.

 

Сума виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності залежить від тривалості страхового стажу та визначається, виходячи із середньоденної заробітної плати працівника. Середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, невідпрацьованих з поважних причин.

 

Цей вид матеріального забезпечення виплачується Фондом соціального страхування України, починаючи з шостого дня тимчасової непрацездатності й до моменту одужання або встановлення МСЕК інвалідності (перші п’ять днів фінансуються за рахунок коштів роботодавця).

 

У залежності від страхового стажу розмір допомоги складає:

 

1) 50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років;

2) 60% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 3 до 5 років;

3) 70% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 5 до 8 років;

 

4) 100% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж понад 8 років;

5) 100% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають пільги відповідно до законодавства, у тому числі, постраждалим учасникам Революції Гідності за страховими випадками, які настали з 25.07.2018.

 

Пресслужба виконавчої дирекції 

Фонду соціального страхування України

https://rada.info/upload/users_files/02045722/49e75493d4e1600305aee8259bda5b97.doc


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь