Фонд соціального страхування України

Дата: 25.05.2021 08:43
Кількість переглядів: 519

Додаток до листа від 12.05.2021 № 01-04-1526/12

Робочі органи Фонду посилять роботу з реалізації прав працюючих і потерпілих на медико-соціальні послуги

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в областях і місті Києві посилять соціальний захист застрахованих осіб. Зокрема, управлінням надано рекомендації щодо підвищення ефективності реалізації права працюючих на реабілітаційне лікування після перенесених захворювань і травм.

Це, а також інші питання надання медико-соціальних послуг за кошти Фонду обговорили на селекторній нараді. Участь у заході взяли начальник управління медичних та соціальних послуг виконавчої дирекції ФССУ Олена Пухка, заступники начальника управління Любов Лисенко і Сергій Слєпєнков, керівники та фахівці управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях і місті Києві.

«Незважаючи на те, що значна кількість випадків захворювання на коронавірусну хворобу з початку року фіксується на всій території України і половина областей знаходились у червоній зоні карантину, ситуація з направленням застрахованих осіб на реабілітацію за кошти Фонду суттєво відрізняється по регіонам. По окремим управлінням направлення пацієнтів на реабілітацію сягає лише 20% від показників минулих періодів, у той час як інші мають майже 100% ефективність. Це, у першу чергу, втрачені можливості хворих, які перенесли захворювання і травми, продовжити лікування на базі санаторно-курортних закладів. А саме таке лікування дозволяє не лише швидше відновитись після операцій, ускладнень COVID-19 за профілями реабілітації тощо, але й упередити можливі загострення та первинну інвалідність», – говорить Олена Пухка.

Нагадаємо, направлення на реабілітацію за кошти ФССУ відбувається зі стаціонару закладу охорони здоров’я. Для проходження реабілітаційного лікування за кошти Фонду ЛКК закладу охорони здоров’я має оформити висновок щодо потреби хворого в подальшому реабілітаційному лікуванні та поінформувати робочий орган Фонду про наявність на лікуванні такої застрахованої особи.

На нараді було розглянуто актуальні питання забезпечення потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань лікуванням, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, санаторно-курортним лікуванням, технічними та іншими засобами реабілітації.

Управління виконавчої дирекції Фонду здійснили обмін досвідом і отримали практичні рекомендації щодо забезпечення працюючих українців, а також потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань медичними і соціальними послугами.

Крім того, учасникам заходу надано практичні рекомендації щодо подальшої роботи із забезпечення ефективного та раціонального використання коштів у межах затверджених кошторисів, надання потерпілим на виробництві необхідної медико-соціальної допомоги. Розглянуто зміни, внесені до порядку забезпечення потерпілих необхідними видами доглядів та додатковим харчуванням.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

Додаток до листа від 14.05.2021р №01-04-1544/12

Фонд нарахував 60,1 млн гривень допомог за лікарняними через профхвороби і травми

У січні–квітні 2021 року Фонд соціального страхування України прийняв на фінансування лікарняні листки, видані в разі тимчасової непрацездатності, яка настала внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, на суму 60,1 млн гривень. Допомоги нараховано для 5,5 тис. застрахованих осіб.

Зокрема, допомогу по тимчасовій непрацездатності через гостре професійне захворювання на COVID-19 призначено для 2,8 тис. медиків на 18,3 млн гривень.

Нагадаємо, розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності, пов’язаній з виробництвом, складає 100% середнього доходу та фінансується ФССУ, починаючи з шостого дня непрацездатності (перші п’ять днів оплачує роботодавець). Розмір допомоги для потерпілих не залежить від тривалості страхового стажу.

Підставою для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, пов’язаній з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням, є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності та наявність акта розслідування нещасного випадку, пов’язаного з виробництвом, або акта розслідування хронічного професійного захворювання (отруєння).

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

Додаток до листа від 18.05.2021 №01-04-1569/12

У квітні загальна тривалість лікарняних зросла на 65% порівняно з квітнем 2020 року

Упродовж квітня 2021 року Фонд соціального страхування України прийняв на фінансування майже 470 тисяч листків непрацездатності на суму понад 1,6 мільярда гривень. Загальна кількість днів лікування, яка підлягає оплаті за кошти Фонду, склала за цей період 4,4 мільйона, що на 1,7 млн днів, або 65% більше, ніж за той же місяць 2020 року.

Нагадаємо, допомоги по тимчасовій непрацездатності виплачуються Фондом соціального страхування України, починаючи з шостого дня лікарняного й до моменту одужання або встановлення МСЕК інвалідності (перші п’ять днів фінансуються за рахунок коштів роботодавця).

Розмір виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності залежить від тривалості страхового стажу та визначається, виходячи із середньоденної заробітної плати працівника. Середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, невідпрацьованих з поважних причин.

У залежності від страхового стажу розмір допомоги складає:

1) 50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років, або в разі самоізоляції від COVID-19 під медичним наглядом незалежно від тривалості стажу;

2) 60% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 3 до 5 років;

3) 70% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 5 до 8 років;

4) 100% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж понад 8 років, або при наявності пільг відповідно до законодавства, а також медичним працівникам у разі самоізоляції від COVID-19 під медичним наглядом незалежно від тривалості стажу.

Слідкувати за станом усіх виплат від ФССУ застраховані особи можуть у телеграм-каналі, де в оперативному режимі оновлюється інформація про здійснене фінансування: https://t.me/socialfund.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

Додаток до листа від 20.05.2021 №01-04-1585/12

Фонд профінансував щомісячні страхові виплати за квітень у повному обсязі

Щомісяця потерпілі внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, зокрема у разі профхвороб на COVID-19, отримують від Фонду соціального страхування України страхові виплати, які компенсують втрачений заробіток залежно від ступеня стійкої втрати працездатності.

Виплати таких допомог здійснюються Фондом у наступному місяці за попередній. Станом на учора ФССУ завершив фінансування щомісячних страхових виплат за квітень, кошти перераховано вчасно та в повному обсязі для майже 200 тисяч осіб. На це направлено 893,5 мільйона гривень.

Середній розмір допомоги за підсумками чотирьох місяців 2021 року склав 4 223,14 гривні.

Загалом з січня по квітень 2020 року Фонд нарахував щомісячні страхові виплати для потерпілих або членів їх сімей у разі смерті потерпілих на загальну суму майже 3,39 млрд гривень.

Нагадаємо, право на таку виплату настає з дня визначення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності. Розмір щомісячної страхової виплати встановлюється відповідно до ступеня втрати працездатності та середньомісячної заробітної плати потерпілого перед настанням страхового випадку. При цьому, максимальний розмір щомісячної страхової виплати не повинен перевищувати 10 розмірів прожиткового мінімуму. Мінімальний розмір призначеної щомісячної страхової виплати потерпілому у перерахунку на 100% втрати професійної працездатності не може бути меншим за прожитковий мінімум.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

Додаток до листа від 20.05.2021 №01-04-1588/12

Фонд направив 2,5 млн грн на щомісячні виплати для 117 медиків і їх родин

Працівники закладів охорони здоров’я, які внаслідок гострої професійної хвороби на COVID-19 отримали стійку втрату працездатності, зокрема, інвалідність, отримують від Фонду соціального страхування України щомісячні страхові виплати. Також зазначені виплати фінансуються для осіб, які перебували на утриманні медичних працівників у разі їх смерті.

Такі виплати щомісяця фінансуються Фондом для медичного працівника упродовж усього його життя або до повного відновлення здоров’я. Їх розмір в обсязі 100% компенсує потерпілому втрачений заробіток відповідно до встановленого МСЕК ступеня втрати працездатності.

Станом на сьогодні Фондом соціального страхування України здійснюються щомісячні страхові виплати для 32 медичних працівників. Також щомісячні страхові виплати отримують 85 утриманців у разі смерті медичного працівника.

Загалом з січня по квітень 2021 року Фонд нарахував щомісячні страхові виплати для потерпілих медиків або членів їх сімей у разі смерті потерпілих на загальну суму майже 2,5 млн гривень. З них на щомісячні виплати для працівників закладів охорони здоров’я – 671,3 тис. гривень, для осіб, які перебували на утриманні померлих медичних працівників, – 1,8 млн гривень.

Щомісячна страхова виплата для одного медика від Фонду складає від 710,79 грн до 21 тис. 970 грн. Розмір такої виплати залежить від ступеня втрати працездатності і середнього доходу, який потерпілий мав на момент настання страхового випадку.

Нагадаємо, окрім щомісячних страхових виплат, Фонд профінансував для зазначених осіб одноразові допомоги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням і компенсував медичним працівникам втрачений за час лікування гострої професійної хвороби заробіток. Для медичних працівників, яким було встановлено інвалідність, або для їх родин у разі смерті медика, Фондом також було профінансовано одноразові страхові виплати за кошти державного бюджету відповідно до ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб».

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь