ПРАВОВА ДОПОМОГА – ДОСТУПНА КОЖНОМУ

Дата: 23.06.2021 08:38
Кількість переглядів: 1463

 

 

Цього року ми святкуємо 25 річчя з дня прийняття Конституції України, яка прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України
28 червня 1996 року.

Конституція – Основний Закон України в якому визначений невід’ємний перелік прав кожної людини від її народження.

Статтею 59 Конституції України кожному гарантовано право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Для забезпечення права кожного на професійну правничу допомогу 2 червня 2011 рокуприйнято Закон України «Про безоплатну правову допомогу». Згідно даного закону передбачено два види надання правової допомоги:

  • Безоплатна первина правова допомога;
  • Безоплатна вторинна правова допомога.

Безоплатна первина правова допомога надається усім особам, які перебувають під юрисдикцією України та включаєтакі види правових послуг:

  • надання правової інформації;
  • надання консультацій і роз'яснень з правових питань;
  • складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);
  • надання консультацій, роз’яснень та підготовка проектів договорів користування земельними ділянками (оренда, суборенда, земельний сервітут, емфітевзис, суперфіцій) для сільського населення - власників земельних ділянок;
  • надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Безоплатна вторинна правова допомога доступна певній категорії осіб та включає такі види правових послуг:

  • захист;
  • здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
  • складення документів процесуального характеру.

Слід зазначити, що безоплатна правова допомогаце правова допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.

При реалізації права на безоплатну правову допомогу не допускається застосовування привілеїв чи обмежень до осіб за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

З метою доступу до правової допомоги та захисту прав осіб з вересня  2016 року діє Заліщицьке  бюро правової допомоги. З дня відкриття відділу по сьогоднішній день зареєстровано 5490 звернень громадян, з них  366 звернення щодо отримання безоплатної вторинної правової допомоги для захисту прав громадян у судовому порядку.

Отже, Держава гарантує кожному доступ на правову допомогу. У випадку необхідності роз’яснення чинного законодавства з метою захисту Ваших прав та інтересів Ви можете звернутися до Заліщицького бюро правової допомоги для отримання безоплатної правової допомоги.

Адреса: вул. Ст.Бандери,38  м. Заліщики

Графік роботи:  з 9-ї до 18-ї год., крім суботи і неділі.

Контактний телефон: +38 03554 2 21 33.

Єдинийтелефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь