Звіт Товстенського селищного голови за 2022 рік

Дата: 15.03.2023 11:31
Кількість переглядів: 816

Шановні депутати, мешканці

Товстенської селищної територіальної громади!

 

Відповідно до положень Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» я, Товстенський селищний голова, Іван ПРОДАНИК, звітую про свою роботу та роботу виконавчих органів селищної ради за 2022 рік.

2022 рік мав стати для нашої громади роком розвитку, але, на жаль, день «24 лютого 2022 року» перекреслив багато наших планів і поставив перед громадою нові виклики та завдання соціального, гуманітарного, міграційного характеру. Поточний рік виявився справжнім іспитом на міцність та згуртованість.

Головними завданнями діяльності селищної ради у звітному періоді були подолання негативних наслідків впливу російської збройної агресії на життєдіяльність та соціально-економічний розвиток громади, забезпечення загального добробуту населення, підтримка військовозобов’язаних, створення належних умов проживання внутрішньо переміщених осіб, підтримка найуразливіших верств населення, збереження та захист здоров’я громадян, забезпечення доступу до якісної освіти, в т. ч. дистанційної, розвиток культури та спорту, зміцнення законності та правопорядку.

З перших днів війни сотні наших хлопців та чоловіків, наших найвідважніших воїнів стали на захист територіальної цілісності України, на захист кожного з нас.

На превеликий жаль, є втрати серед військових, які пішли служити до лав ЗСУ з нашої громади. Вони загинули, захищаючи свою Батьківщину, вони Герої, пам’ять про них вічна. Це: Василь КОНЕТ (с. Ворвулинці), Анатолій МОКРИЦЬКИЙ (с. Шипівці), Роман ДАНИЛЮК (смт Товсте), Олег РУСИНЯК (смт Товсте), Віктор ВАСИЛЕВСЬКИЙ (с. Слобідка), Василь БАБІНЕЦЬ               (смт Товсте). Також в нашій громаді є безвісти зниклі під час війни жителі– це Андрій ГРУЩАК (смт Товсте) та Василь ВЕРБІЦЬКИЙ (с. Шипівці).

Завдяки нашим відважним захисникам, які звільняють кілометр за кілометром, місто за містом, вибивають ворога з української землі, Товстенська територіальна громада відносно у безпеці і може здійснювати покладені на неї повноваження.

Діяльність селищної ради, її виконавчого комітету спрямована на забезпечення виконання завдань, направлених на розв’язання проблемних питань розвитку території, задоволення соціально-економічних потреб населення, здійснення від імені територіальної громади та в її інтересах функцій і повноважень місцевого самоврядування, визначених діючим законодавством.

Завдяки послідовній роботі депутатів, виконавчого комітету селищної ради вдалося забезпечити належне функціонування закладів освіти, культури, комунальних підприємств селищної ради, покращувати їх матеріально-технічний стан, забезпечити надання жителям громади адміністративних послуг та досягти позитивних результатів у забезпеченні життєдіяльності громади загалом.

То ж дякую всім вам, за те, що при необхідності ви збиралися в цій сесійній залі і приймали такі необхідні рішення для підтримки наших Збройних Сил України та жителів громади.

 

Економіка громади

Товстенська територіальна громада згідно з адміністративно-територіальним устроєм України входить до складу Чортківського району Тернопільської області. Територія громади займає площу 312,06 км2.  Чисельність населення Товсенської селищної територіальної громади (на 01.01.2022) – 18 074 осіб.

На території громади розташовані такі підприємства:

 

Назва підприємства та напрямки спеціалізації

Державна власність

Станція «Тлусте (Товсте)» ДТГО Львівська залізниця - залізничний  транспорт

 

Філія «Заліщицька ДЕД» ДП «Тернопільський  облавтодор»  ВАТ «ДАК Автодор України» - автомобільні шляхи  (в стадії банкрутства)

Кооперативна власність

 

Фермерські господарства

ФГ «Прометей»

 

ФГ «Перлина Поділля»

 

ФГ «Дністрянське»

 

ФГ «Смотрич-2015»

 

ФГ «Наша зоря»

 

ФГ «Гай»

 

ФГ «Дністер-2012»

 

ФГ «Садки-Сад»

 

ФГ «Надія-13»

 

ФГ «Щедрий лан»

 

ФГ «Діоніс»

 

ФГ «Святогір»

 

ФГ «Родина Тракало»

 

ФГ «Наша Анастасія1»

 

ФГ «Артемат-агро»

 

СФГ «Чагор»

 

ФГ «Велес+»

Приватні господарства

ПСГП «Надія» с. Нагіряни

Приватні підприємства

ПП «НВАП Ель Гаучо»- сільськогосподарська

 

ТОВ «Агрополіс»- переробка сільськогосподарської продукції

 

Фізична особа-підприємець  - хлібозавод

 

Фізична особа-підприємець - брухт металів

 

ПрАТ «Київстар» - діяльність у сфері безпроводового електрозв'язку

 

Філія ПАТ «Укртелеком»- зв’язок (телефон, радіоточка)    

 

Вузол поштового зв’язку АТ «Укрпошта»

 

Підстанція, філія Заліщицький  РЕМ ВАТ «Тернопільобленерго» - розподіл електроенергії   

 

ТОВ «ФОРА-С3» - вироблення електричної енергії, виробленої на об’єктах електроенергетики, що використовують альтернативні джерела енергії

 

ТОВ «Агрополіс»

 

ТОВ «Калина Фармінг»

 

С/Г ТОВ «Маяк» с. Поділля

 

ТзОВ «Фортуна Ліг Груп»

 

ПАП «Фортуна» с. Свидова

 

ПОП «Золота Нива» с. Буряківка

 

ТОВ Агрокомпанія «Дружба» с. Хмелева

 

ПАПП «Колос»

 

ПП «Шипівське»

 

ПП «Л-Дерасин»

 

ПП «Волді»

 

ПАП «Березина»

 

ПАП «Довіра»

 

ТОВ «Еколінія»

 

Крім цього, на території громади діють:

  • 48 продуктових, 20 промислових і 7 інших магазинів, 1 стаціонарний ринок, 5 побутових підприємств та майстерень;
  • 15 аптек та 8 аптечних пунктів;

- Товстенська філія Заліщицького вищого професійного училища;

 

Бюджет громади

Організація бюджетного процесу в Товстенській селищній територіальній громаді здійснюється відповідно до Конституції України, Бюджетного кодексу України, Закону України «Про Державний бюджет України на відповідний рік» та інших законодавчих актів.

Бюджет Товстенської селищної територіальної громади, як і завжди, формується на таких принципах, як реалістичність, перспективність, пріоритетність і прозорість. Умови війни – складні для виконання бюджету. Вони суттєво впливають на роботу бізнесу, сплату деяких податків та платежів. Але й у такій ситуації у Товстенській громаді докладають максимум зусиль для підвищення фінансової стійкості територіальної громади.

За 2022 рік до бюджету Товстенської об’єднаної територіальної громади надійшло доходів в сумі 141 133,5 тис. гривень, що становить 104,9% до уточненого річного плану, в тому числі доходів загального фонду надійшло 139 023,9 тис. грн. (105,1%), спеціального фонду надійшло 2 109,6 тис. грн. (93,3%).

Забезпечено виконання уточнених показників загального фонду на 2022 рік по восьми запланованих платежах, зокрема:

  • податку та збору на доходи фізичних осіб в сумі 38 834,3 тис. гривень, або 116,7% (117,8 відсотка до затвердженого показника), у порівнянні з 2021 роком поступлення збільшились на 2 667,7 тис. гривень;
  • рентній платі  за спеціальне  використання інших природних ресурсів в сумі 201,5 тис. гривень, або 129,0 % (71,9% до затвердженого показника), у порівнянні з 2021 роком поступлення зменшились на 78,3 тис. гривень;
  • акцизному податку чи збору з вироблених та ввезених на територію України підакцизних товарів (пальне) та реалізації суб`єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами  в сумі 633,5 тис. гривень, або 111,5% (120,5% до затвердженого показника), у порівнянні з 2021 роком поступлення збільшились на 143,1 тис. гривень;
  • податку на майно в сумі 9 153,3 тис. гривень, або 104,4% (100,2% до затвердженого показника), у порівнянні з 2021 роком поступлення збільшились на 91,5 тис. гривень,  в тому числі: платі за землю в сумі  7 594,5 тис. гривень, або 106,4%; транспортному податку в сумі 36,8 тис. гривень, або 100 %; по податку на нерухоме майно планові показники не виконано, при запланованих 1 591,1 тис. гривень, фактичні поступлення склали 1 522,0 тис. гривень, або 95,7%;
  • єдиному податку в сумі 10 407,2 тис. гривень, або  107,9% (119,5% до затвердженого показника), у порівнянні з 2021 роком поступлення збільшились на 1 806,7 тис. гривень, в тому числі єдиного  податку з сільськогосподарських  товаровиробників поступило в сумі 5 133,4 тис. гривень, або 113,4%;
  • надходженнях від орендної плати за користування цілісним майновим комплексом та іншим майном, що перебуває в комунальній власності в сумі 160,3 тис. гривень, або 104,1% (81,4% до затверджених показників), у порівнянні з 2021 роком поступлення зменшились на 32,0 тис. гривень. Зменшення надходжень пов’язане із внесенням змін до Договору оренди нежитлового приміщення (орендар філія АТ «Ощадбанк») в частині зменшення орендної плати у розмірі 30% від суми орендної плати на період воєнного стану відповідно до рішення виконавчого комітету Товстенської селищної ради від 31.03.2022 № 63;
  • державного мита  в сумі 0,5 тис. гривень, або 117,5%, у порівнянні з 2021 роком поступлення зменшились на 0,1 тис. гривень;
  • інших надходженнях в сумі  715,1 тис. гривень, або 100%, у порівнянні з 2021 роком поступлення збільшились на 712,4 тис. гривень. В тому числі:

- 1,4 тис. гривень складає повернення невикористаних коштів іншої субвенції за 2021 рік;

- 445,4 тис. гривень - повернення невикористаних коштів субвенції на співфінансування інвестиційних проектів Товстенській територіальній громаді;

- 267,4 тис. гривень - повернення зайво нарахованих коштів за 2021 рік;

- 0,9 тис. гривень – повернення коштів, що втратили своє цільове призначення.

Не виконано планових показників по трьох платежах:

  • податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – 95,7% (до затвердженого плану – 85,1%), недоотримано 69,1 тис. гривень, у порівнянні з минулим роком поступлення скоротились на 150,6 тисячі гривень.

• інших надходженнях (адміністративні штрафи) – 89,8% (недопоступило 5,6 тис. гривень), відносно минулого року надходження зменшились на 106,6 тис.грн. Відбулося скорочення у зв’язку з зменшенням кількості адміністративних правопорушень та відповідно складених протоколів (тільки за результатами засідань адміністративної комісії при виконавчому комітеті селищної ради у 2022 році складено 48 протоколів відносно 98 у 2021 році);

• платі за надання адміністративних послуг – 94,0% (недоотримано 50,1 тис. гривень), у порівнянні з минулим роком надходження зменшились на 45,0 тис. грн. Невиконання планових показників пов’язано з тимчасовим припиненням функціонування державних реєстрів та баз даних, які адмініструються державою, у зв’язку з введенням на території України воєнного стану.

Частка трансфертів в сукупному обсязі надходжень загального фонду становить 56,2 відсотка, на власні  доходи припадає 43,8 відсотка.

Протягом 2022 року до спеціального фонду поступило:

  1. Екологічного податку  – 41,4 тис. гривень, або 109,1%, у порівнянні з 2021 роком поступлення збільшились на 6,2 тис. гривень;
  2. Грошових стягнень за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища в сумі 0,3 тис. гривень;

3. Власних надходжень бюджетних установ – 2 067,8 тис. гривень або 99,7% уточнених кошторисних призначень, у порівнянні з 2021 роком поступлення зменшились на 2 544,1 тис. гривень.

4. По бюджету розвитку не виконано планових показників, а саме:  по коштах від продажу землі – при річному плані 150,0 тис. грн, до бюджету селищної ради поступлень не відбулося, це пов’язано з тим, що не здійснювався продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення.

Заборгованість суб’єктів господарювання зі сплати податків та зборів до бюджету Товстенської селищної ради станом на 01.01.2023 становить          608,7 тис. гривень. В тому числі по юридичних особах – 0,3 тис. гривень, по фізичних – 608,4 тис. грн. Найбільша сума недоїмки утворилась по податку на нерухоме майно – 219,5 тис. гривень., єдиному податку з фізичних осіб – 196,8 тис. гривень та земельному податку – 167,2 тис. гривень. Сума переплати платежів до бюджету складає 991,5 тис. гривень.

Видаткова частина бюджету виконана в сумі 144 411,4 тис. гривень, що становить 96,9 % до кошторисних призначень з урахуванням змін, в тому числі видатки загального фонду склали 136 735.5 тис. гривень (97.1%), видатки спеціального фонду склали 5 336,3 тис. гривень, або 92,7 %.

За програмною структурою видатків виконання видаткової частини  наступне:

На державне управління спрямовано 20 536,1 тис.грн., в тому числі загального фонду бюджету 20 436,6 тис.грн., спеціального фонду бюджету – 99,5 тис.грн. (бюджет розвитку), що становить 1,9 відсотка до загального обсягу видатків в розрізі галузей бюджетної сфери. З вищевказаної суми по загальному фонду на заробітну плату з нарахуваннями направлено – 18 962,0 тис.грн., або 92,8 відсотки загального обсягу, на оплату енергоносіїв – 689,8 тис.грн., придбання обладнання та інвентаря – 376,4 тис.грн., оплата послуг (крім комунальних) – 402,1 тис.грн.; інші поточні видатки – 6,3 тис.грн.; капітальні видатки по спеціальному фонду – 99,5 тис.грн. (придбання ноутбуків та оргтехніки для апарату Товстенської селищної ради).

Обсяг видатків по галузі «Освіта» склав  93 656,8 тис.грн. в тому числі обсяг видатків за рахунок загального фонду бюджету склав 92 343,1 тис. грн., обсяг видатків спеціального фонду склав 1 313,7 тис.грн.

По галузі «Охорона здоров’я» протягом звітного бюджетного періоду освоїли коштів в сумі 2 381,0 тис.грн.( видатки загального фонду ).

По галузі «Соціальний захист та соціальне забезпечення» обсяг видатків склав  12 124,6 тис.грн. в тому числі обсяг видатків за рахунок загального фонду бюджету склав 10 554,0 тис. грн., обсяг видатків спеціального фонду склав 1 570,6 тис.грн.

Загальний обсяг видатків по галузі «Культура і мистецтво» в 2022 році обсяг видатків склав  4 220,7 тис.грн. в тому числі обсяг видатків за рахунок загального фонду бюджету склав  4 218,2 тис. грн., обсяг видатків спеціального фонду склав 2,5 тис.грн.

По галузі «Фізична культура і спорт» виконання склало 29,4 тис. грн. (кошти загального фонду бюджету були використані на  придбання спортивної атрибутики (медалі, кубки) та спортивного інвентаря (тенісний стіл)).

Видатки на «Житлово-комунальне господарство» обсяг фінансування склав 4 380,0 тис. грн.

По галузі «Економічна діяльність» виконання склало 2 214,1  тис. грн.

Спеціальний фонд селищного бюджету по галузі «Економічна діяльність» в розрізі функціональної структури видатків:

- виконання інвестиційних проектів в рамках здійснення заходів, щодо соціально-економічного розвитку окремих територій виконання склало 364,1 тис. грн. Дані інвестиційних програм перенесені з 2021 року внаслідок  невиконання умов тендерних закупівель постачальниками послуг. Тому процедури закупівлі повторно проведені в поточному бюджетному періоді;

- об’єкти завершені, внаслідок чого до державного бюджету повернуто невикористаний залишок коштів в сумі 95,8 тис. грн.

По бюджетній галузі «Інша діяльність» виконання склало 1 979,2  тис. грн., з них за рахунок загального фонду бюджету 1 843,3 тис. грн, спеціального фонду – 135,9 тис. грн.

 

Сесійна робота селищної ради

Важливою формою роботи є сесійна діяльність, якій завжди передує попередній розгляд і підготовка питань виконавчим комітетом, постійно діючими комісіями ради (5 комісій), що дозволило протягом року у конструктивному руслі працювати безпосередньо на пленарних засіданнях та приймати відповідні рішення. Усі сесії організовуються та проводяться у відповідності до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та Регламенту Товстенської селищної ради. На засіданнях постійних комісій детально вивчаються усі питання порядку денного, вносяться правки, проводиться обговорення.

Інтереси громади в селищній раді представляють 26 депутатів.

В 2022 році проведено 8 сесій селищної ради, з них 4 позачергові, прийнято 266 рішень.

На сесії розглядалися бюджетні питання, звернення комунальних підприємств, виконавчих органів Товстенської селищної ради.

Одним із складових роботи селищної ради є розгляд земельних питань.

Селищною радою впродовж 2022 року проводилась та в подальшому буде проводитися робота з інвентаризації земель сільськогосподарського призначення, що перебувають в користуванні громадян (городи) з метою внесення інформації в Державний земельний кадастр та передачі їх у власність цим громадянам.

Протягом 2022 року сесією розглянуто 634 клопотань від жителів громади та прийнято рішення з питань регулювання земельних відносин, у тому числі:

  • 134 рішень щодо передачі у власність земельних ділянок, загальною площею 21,6652 га. Після оформлення права власності, зазначені громадяни сплачують земельний податок до місцевого бюджету;
  • 43 рішень щодо передачі в оренду земельних ділянок, заміну сторін та поновлення договорів оренди на загальну площу 231,5526 га;
  • 4 рішення про відмову у виділенні  земельних ділянок;
  • 5 рішень щодо інвентаризації нерозподілених (невитребуваних) земельних ділянок та земельних часток (паїв) з метою передачі в оренду.

Протягом звітного періоду земельним відділом Товстенської селищної ради проводилась робота по інвентаризації польових (міжпайових) доріг на загальну площу 12 гектарів 74 сотих та підготовлено 2 проекти рішень щодо передачі в оренду даних земельних ділянок.

 

Робота виконавчого комітету селищної ради

Протягом 2022 року проведено 20 засідань виконавчого комітету, прийнято 343 рішення, які своєчасно доведені до відповідних структурних підрозділів виконавчого комітету. Переважно це актуальні питання повсякденного життя громади: присвоєння адресних номерів, надання матеріальних допомог, забезпечення благоустрою, створення комісій селищної ради, стабільного функціонування закладів освіти, затвердження графіків роботи та планів виконавчого комітету, надання дозволів різного характеру тощо.

За звітний період зареєстровано та доведено до виконавців 227 розпоряджень селищного голови з основної діяльності та 360 – з кадрових питань.

Чисельність апарату селищної ради становить 78 штатних одиниць, фактично зайнятих - 64 штатні одиниці.

Територія громади, поділена на 15 старостинських округів, в яких здійснюють свої повноваження, в межах відповідних старостинських округів, 15 старост та 17 діловодів.

За 2022 рік до селищної ради надійшов 2271 документ.

Упродовж 2022 року селищною радою підготовлено, зареєстровано і відправлено 1553 документи.

У 2022 році за запитами громадян видано 1810 довідок, зареєстровано 75 актів обстеження матеріально-побутових умов сім’ї.

Мною проведено 25 нарад з керівникам виконавчих органів Товстенської селищної ради та старостами старостинських округів.

Упродовж 2022 року до Товстенської селищної ради та старостинських округів надійшло 3317 звернень громадян, з них 1348 надійшли поштою, 1969 – на особистому прийомі в керівництва селищної ради та старостинських округів. Особлива увага приділялась розгляду звернень пільгових категорій громадян, які розглядалися в першочерговому порядку. За звітний період надійшло 171 звернення від інвалідів І, ІІ, ІІІ групи, учасників бойових дій – 124, багатодітних сімей та одиноких матерів – 89. В основному звернення громадян пільгової категорії стосувались надання матеріальної грошової допомоги.

Тематика звернень постійно аналізується, виділяються питання, які потребують негайного вирішення, узагальнюються проблеми, які стоять перед жителями громади, їх вирішення враховується в діяльності селищної ради.

 

Надання адміністративних послуг жителям громади

За 2022 рік працівниками відділу державної реєстрації надано 6074 адміністративних послуги, з них:

- послуг реєстрації об’єктів нерухомого майна 4699, реєстрації юридичних та фізичних осіб – 197;

- послуг з реєстрації (зняття з реєстрації) місця проживання – 377;

- реєстрація актів цивільного стану - 312 послуг: з них 10 – про реєстрацію шлюбу, 302 – про смерть.

Від надання платних адміністративних послуг до місцевого бюджету за 2022 рік надійшло 734 тисячі 226 гривень, з них послуги з реєстрації місця проживання – 13 тисяч 978 гривень, реєстрації об’єктів нерухомого майна та реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців – 720 тисяч 248 гривень.

З 01 лютого 2023 року в селищі Товсте розпочав роботу Центр надання адміністративних послуг Товстенської селищної ради. Він надаватиме понад 150 адміністративних послуг, а саме: послуги у сфері державної реєстрації бізнесу, нерухомості, місця проживання, реєстрації актів цивільного стану, послуги Держгеокадастру, послуги соціального характеру, земельні питання.

Центр забезпечить жителів громади доступом до широкого спектру високоякісних послуг: адміністративних, соціальних, нотаріальних, земельних та інших. У ЦНАПі працюють 4 адміністратори, 3 державних реєстратора нерухомості та бізнесу, 2 спеціаліста у сфері державної реєстрації актів цивільного стану та реєстрації місця проживання осіб.

 

Допомога Збройним Силам України та волонтерство

Через повномасштабне вторгнення російської федерації та початку воєнних дій на території нашої держави першочерговими та основними напрямками роботи Товстенської селищної ради в 2022 році стали соціальні та гуманітарні питання, а саме  допомоги Збройним Силам України, гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам та забезпечення стабільної життєдіяльності і безпеки жителів громади.

Наша громада активно підтримувала та підтримує захисників, які щодня ціною свого життя відстоюють нашу свободу та незалежність.

З перших днів збройної агресії мешканці нашої громади з ентузіазмом  відгукнулися на заклики щодо надання допомоги нашим захисникам. Ініціативною групою громади в перший день війни було створено пункт збору продуктів та медикаментів, з яких формувалися і відправлялися військовослужбовцям загальні та індивідуальні гуманітарні вантажі на передову та у військові госпіталі.

Аналогічно в кожному старостинському округу громади старости організували пункти збору продуктів харчування, овочевої продукції, засобів гігієни та теплих речей. Таким чином у населених пунктах громади почався інтенсивний волонтерський рух. Жителі громади активно долучалися по випічки печива, хліба, приготуванні їжі (ліпили вареники, готували голубці, котлети, гречаники), плетенні маскувальних сіток, виготовленні окопних свічок. Все формувалося та доправлялося волонтерами до військових частин або безпосередньо на передову. У перші місяці війни така допомога надавалася щотижнево, а той двічі на тиждень. Місцеві жителі неодноразово самі доставляли гуманітарні вантажі на передову та інші гарячі точки.

Вагому підтримку надавали сільськогосподарські підприємства. Вони завзято взялися за виготовлення м’ясних консервів та іншої консервації, забезпечували транспорт паливно-мастильними матеріалами.

А найменші волонтери громади радували наших бійців своїми малюнками та листами.

До збору та відправки допомоги з часом долучилися і мешканці окремих населених пунктів з інших громад області, підприємств, установ та організацій усіх форм власності. Вагому роботу зроблено і нашими земляками із-за кордону.

З березня 2022 року на території громади було організовано збір коштів на придбання автомобілів для потреб ЗСУ. До акції долучилися більшість наших жителів. Це підприємці, сільськогосподарські підприємства, установи та організації виконавчих органів ради, «заробітчани» із-за кордону та мешканці громади. За зібрані кошти минулого року було придбано та передано ЗСУ 7 автомобілів.

Також Управлінням освіти, культури, молоді та спорту Товстенської селищної ради через Четверте відділення Чортківського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки передано шкільний автобус для потреб української армії.

За підтримку та надання допомоги військовослужбовцям Товстенська територіальна громада одержала подяку від 59 Окремого Артирелистського Дивізіону. Ця подяки – це спільна праця усіх нас задля перемоги.

Робота по наданню допомоги нашим захисникам продовжується і цьогоріч.

Щиро вдячний кожному жителю громади, адже, напевно, немає жодного домогосподарства, яке б не долучилось до допомоги захисникам України. Уже більше року від найменшого до найбільшого, хто чим може, кожен на своєму місці, працює на Перемогу.

 

Внутрішньо переміщені особи

З перших днів війни наша громада стала прихистком для 870 сімей, які у зв’язку з бойовими діями поселилися в громаді. А кількість тих, хто зупинявся у нас тимчасово, була вдвічі більшою. Оперативно вирішувались питання їхньої реєстрації, проживання, забезпечення продуктами харчування, засобами гігієни тощо. Першими відізвались допомогти жителі нашої громади, які надали їм прихисток, житло, продукти харчування.

В нашій громаді внутрішньо переміщені особи поселилася в приватному секторі громади. Працівники старостинських округів вели переговори з власниками порожніх будинків, наводили в них лад і докладали максимум зусиль, щоб вимушено переміщені особи почували себе, як вдома. Слід відмітити той факт, що мешканці нашої громади - власники будинків не брали плату за оренду житла.

Для підтримки мешканців, які безкоштовно розмістили внутрішньо переміщених осіб діє державна програма Прихисток. З 01.04.2022 р. по 31.12.2022 року до Товстенської селищної ради надійшло 490 заяв на компенсацію витрат за розміщення внутрішньо переміщених осіб. За програмою 132 власникам домогосподарств, що розмістили внутрішньо переміщених осіб, нарахована компенсація на загальну суму 814 тис. 213 грн., з яких вже компенсовано 622 тис. 423 грн. за рахунок коштів державного бюджету та міжнародних організацій.

Активно долучились до надання допомоги переміщеним особам наші земляки, які працюють за кордоном. Одяг, дитячі підгузки, дитячі іграшки, засоби гігієни, постільна білизна, ковдри, подушки, пледи і це не вичерпний перелік наданої ними гуманітарної допомоги. Велика подяка таким людям за чуйність та допомогу. Це ще раз підтверджує, що ми єдині та ніколи не залишимось байдужими до тих, хто потребує допомоги.

За довідками про підтвердження факту внутрішнього переміщення осіб у зв’язку з бойовими діями на відповідних територіях до відділу соціального захисту населення селищної ради в квітні-травні звернулися більше тисячі громадян. Спеціалісти відділу працювали буквально 24/7. Загалом в 2022 році було видано 1437 довідок ВПО.

Значну підтримку також в допомозі внутрішньо переміщеним особам надавали благодійні фонди та громадські організації, а саме ТО БФ "Карітас Бучацької Єпархії УГКЦББ, БО БФ "РОКАДА", Благодійна організація «World Central Kitchen», Дитячий фонд «ООН ЮНІСЕФ Україна», Товариство Червоного Хреста України, БО БФ «Посмішка UA», БО «Благодійний фонд «Погляд», БО «Hub distribution list Food Kopychyntsi», ГО «АКТЕД».

Особлива увага приділялася та приділяється дітям внутрішньо переміщених осіб. Так, 1 червня 2022 року за сприяння депутата Тернопільської обласної ради Ірини Шумади, ГО «Спілка жінок Тернопільщини», БФ «Покрова» в КУ «Центр надання соціальних послуг» для таких діток було організовано свято до Дня захисту дітей. Аналогічне свято було проведено для них і на свято Миколая.

На сьогодні в громаді перебуває 212 внутрішньо перемішених осіб, з них 68 дітей. Всі вони проживають в приватному секторі. З метою надання мешканцям громади гуманітарної допомоги селищна рада тісно співпрацює з ТО БФ "Карітас Бучацької Єпархії УГКЦББ, яка вже неодноразово забезпечувала переміщених осіб продовольчими наборами.

 

Соціальний захист населення

В умовах повномасштабної агресії проти нашої країни, значного збільшення цін зросла актуальність соціальної підтримки громадян, які потрапили у складні життєві обставини, збереження соціальної допомоги особам, які її потребують, надання підтримки сім’ям полеглих воїнів.

Так в громаді діє Комплексна програма соціального захисту населення Товстенської громади на 2022-2024 роки. В 2022 році відповідно до Програми проведено видатків на суму 505,0 тис. грн., а саме:

забезпечено виплату одноразової матеріальної допомоги по 1 000 грн.:

  • учасникам АТО/ООС до Дня Захисника та Захисниць в сумі 25 000 грн. (за заявами 25 осіб)
  • усім 27 «воїнам-афганцям» - учасникам бойових дій з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав;
  • ліквідаторам Чорнобильської катастрофи в загальній сумі 23 000 грн. (23 ліквідаторам);
  • чотирьом членам ОУН-УПА до Дня створення УПА на суму 4000 грн.

З місцевого бюджету щомісяця проводились грошові виплати по 500 грн членам сімей загиблих. Це Марусич Марії (Солоне) - син загинув в АТО. Це матерям загиблих в Афганістані – Дімітрієвій Степанії (Свидова) та Головецькій Зої (Свершківці). Це сім’ям загиблих Захисників в 2022 році – Конет Василю (Ворвулинці), Русиняк Оксані (Товсте), Забарило Ярославі (Лисівці). А на сьогодні є вже 7 таких родин, яким ми і надалі будемо надавати фінансову підтримку.

Крім того, в 2022 році було виплачено одноразові адресні грошові  допомоги 4 сім’ям осіб, загиблих під час виконання бойових завдань у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації проти України на загальну суму      40 000 грн. (по 10 тис. грн).

Надавалась в звітному періоді і грошова підтримка військовим, які отримали поранення під час виконання бойових завдань у зв’язку із збройною агресією російської федерації проти України. Таку допомогу надано 14 нашим жителям на суму 80 000 грн. (допомога від 5 000 до 10 000 грн в залежності від ступеня поранення).

В 2022 році поступило 160 заяв від мешканців громади з питань надання матеріальних допомог на лікування або на вирішення соціально побутових умов так, як опинилися в складних життєвих обставинах. Всі вони були розглянуті і задоволені. Сума виплачених допомог становить 258 000 грн.

Відповідно до Комплексної програми проводиться відшкодування витрат на поховання осіб, які не досягли пенсійного віку та на момент смерті не працювали (по 1000 грн.). За минулий рік в громаді кошти отримала 21 сім’я.

Для відшкодування різних видів соціальних послуг пільговим категоріям населення громади, відділом соціального захисту укладені договори з :

  • Товариством з обмеженою відповідальністю «МІШЕЛЬ» - про відшкодування витрат, понесених у зв’язку з відпуском пільгових лікарських засобів громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Відшкодовано 4368,30 грн. за рахунок коштів субвенції із обласного бюджету.
  • АТ «Укртелеком» – про відшкодування витрат за надані телекомунікаційні послуги зв’язку пільговим категоріям громадян. Відшкодовано 6000 грн. (за 8 осіб).

З метою підтримки осіб, які надають соціальні послуги на непрофесійній основі (догляд за рідними, які є особами з інвалідністю I групи, громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями, невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися) здійснюється виплата грошової компенсації. У 2022 році таку компенсацію отримали 96 осіб на суму 852 571.68 тис.грн.

Протягом звітного періоду до відділу соціального захисту населення поступило

  • 1622 заяви на різного виду допомоги (малозабезпеченим сім’ям, у зв’язку з інвалідністю, вагітністю та пологами, догляд за психічно-хворими, на соціальну допомогу);
  • 222 заяв для призначення субсидії;
  • 85 заяв на поновлення пільг;
  • 38 заяв на санаторно-курортне оздоровлення, забезпечення технічними засобами реабілітації, видачу  виду посвідчень члена сім’ї загиблого;
  • 11 заяв на встановлення статусу батьків багатодітної сім’ї та 51 заява на встановлення статусу дітей багатодітної сім’ї.

 

Центр надання соціальних послуг

Послуги соціального характеру надаються також Комунальною установою «Центр надання соціальних послуг» Товстенської селищної ради.

В центрі функціонують 6 відділень:

- денного перебування

- організації надання адресної натуральної та грошової допомоги

- соціальної допомоги вдома

- стаціонарного догляду для постійного або тимчасового перебування

- соціальної роботи для сім’ї, дітей та молоді

- спеціалізована служба первинного соціально–психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статті.

Станом на 31.12.2022 року працівниками комунальної установи виявлено 2824 осіб, які потребують соціальної підтримки та допомоги, з них на обслуговуванні в комунальній установі перебуває 2774 осіб.

За звітний період на обслуговуванні у відділенні соціальної допомоги вдома перебувало 246 громадян (з них осіб з інвалідністю – 53 чол.) в тому числі 14 осіб, що перебувають на платній основі. Надання соціальних послуг за місцем проживання громадян здійснюється 22 робітниками відділення соціальної допомоги вдома, які відповідно до умов договору та затверджених графіків надають підопічним соціально-побутову допомогу (від закупки продуктів харчування та медикаментів до ведення домашнього господарства з метою максимального обмеження пересування підопічних).

В структурі комунальної установи функціонує відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання розраховане на 35 ліжко-місць. Здоров’ям підопічних опікуються молодші медичні сестри та кваліфікований медичний персонал, які забезпечують цілодобовий догляд, чотириразове харчування, особисту гігієну, спостереження за станом здоров’я, надання медичної допомоги відповідно до призначень лікарів та психологічну підтримку.

За звітний період 2022 року у стаціонарному відділенні проживали 82 громадян, з них 49 осіб з п’ятою групою рухової активності, 17 з повною втратою рухової активності та 16 осіб обслуговувались на платній основі.

На даний час у відділенні проживає 35 осіб, з них 12 осіб отримують соціальні послуги на платній основі. Згідно розпорядження виконавчого комітету Товстенської селищної ради – 17 внутрішньо переміщених осіб, які постраждали від агресії російської федерації отримували соціальні послуги на безоплатній основі. Беручи до уваги можливості пересування та самообслуговування підопічних, адміністрацією комунальної установи вдалося створити комфортні умови проживання, забезпечити жителів функціональними ліжками, кріслами-туалетами, водонепроникними пелюшками, засобами пересування, іншими предметами і матеріалами. За звітний період установа співпрацювала з благодійними організаціями «Погляд», «Медичне милосердя Канади» та «Серце милосердя»,  які допомагали покращувати матеріально-технічну базу та якість догляду за нашими підопічними.

На виконання наказу департаменту соціального захисту населення від 19.05.2022 р. №79-од «Про підготовку установ і закладів підвідомчих департаменту до роботи в осінньо-зимовий період 2021-2022 рр.» та наказу директора комунальної установи від 21.05.2022 №52-од у структурних підрозділах установи виконувались роботи, які забезпечують безперебійне функціонування відділень у зимовий період. Проведено ревізію та необхідний ремонт систем електро-, водо-, теплопостачання та каналізаційних відведень. Заготовлено соляну суміш для посипання доріжок в період ожеледиці. Здійснено ремонт трьох пральних та однієї сушильної машин. Для харчування підопічних в осінньо-зимовий період працівниками закладу заготовлено необхідну кількість продуктів сільськогосподарського виробництва, а саме: картопля, цибуля, буряк, морква та законсервовано огірки, помідори, кабачки та капуста.

У поточному році придбано м’які меблі, холодильник, дві пральні машини, сушильну машину та оновлено кухонний інвентар (м’ясорубку електричну, ножі, посуд, каструлі, бочки) і придбано кухонний гарнітур.

Життя відділення стаціонарного догляду визначається не лише цілодобовим доглядом, а й організацією дозвілля підопічних. Вже стало доброю традицією по-домашньому спільне святкування релігійних та державних свят. В непростих умовах карантину та війни  учні шкіл надсилають  жителям відділення стаціонарного догляду онлайн - привітання, проявляючи таким чином повагу до людей літнього віку. Облаштовано капличку для задоволення духовних потреб та створено умови для перегляду телевізійних програм.

В звітному 2022 році відділенням денного перебування виявлено 410 осіб, які потребують допомоги.

Всього працівниками надано 13 286 послуг. Здійснено 3 215 відвідувань.

У відділенні працює лікар-стоматолог, котрий на безоплатній основі надає стоматологічні послуги для людей похилого віку та людей з особливими потребами згідно із затвердженого переліку стоматологічних послуг безпосередньо у відділенні денного перебування.

До того ж, у відділенні є масажний кабінет, де підопічні мають змогу отримувати процедури на масажному обладнанні, а також ручний масаж (шийно-грудного відділу хребта, нижніх та верхніх кінцівок, масаж спини).

Відділення адресної натуральної допомоги, виходячи з можливостей, наявної фінансової та матеріально-технічної бази безоплатно забезпечило та обслужило протягом звітного року 716 осіб:

1) одягом, взуттям, іншими предметами першої потреби;

2) ліками, предметами медичного призначення;

3) предметами побутової гігієни;

4) продовольчими та промисловими товарами;

5) іншими речами першої потреби.

Чоловічий, жіночий та дитячий одяг, взуття, іграшки предмети першої потреби, предмети побутової гігієни, промислові товари поступили від благодійних організацій «Благодійний фонд «Погляд» та «Серце милосердя» на загальну суму 55 778.00 грн.

У відділенні функціонує пункт прокату. В наявності є інвалідні візки, ходунки (з колесами та без коліс), трості, костилі. Послуги з прокату надаються безкоштовно особам, які звернулися до пункту прокату й уклали відповідний договір.

Через пункт прокату 36 громадян отримали у тимчасове користування технічні та інші засоби реабілітації.

Для допомоги потерпілим від домашнього насильства таабо насильства за ознакою статі, що проживають/перебувають на території Товстенської територіальної громади, працює спеціалізована служба первинного соціально - психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства таабо насильства за ознакою статі. За звітний період до служби поступило 12 повідомлень з відділення поліції № 4 (м. Заліщики) Чортківського РВП ГУНП в Тернопільській області про факт скоєння домашнього насильства.

Працівниками служби було проконсультовано 165 постраждалих сімей та їх законних представників (якщо такі представники не є кривдниками) щодо прав, заходів, соціальних послуг, якими можна скористатися; надали первинну соціально - психологічну підтримку у сприянні ефективному розв’язанню проблем постраждалої особи (за підтримки фахівців соціальних служб).

Невід’ємною складовою діяльності комунальної установи є благодійність. Тому двічі на рік ініціюємо проведення благодійних акцій до Великодніх свят та Дня людей похилого віку. Минулого року проведені акції під гаслом «Дзвони людського милосердя» та «З теплом турботи, поваги та любові» дали можливість акцентувати увагу громадськості на проблемах і потребах людей похилого віку, одиноких та осіб з інвалідністю та надати їм посильну допомогу. За активної підтримки благодійників сільськогосподарського сектору, підприємців, місцевої влади, церковних громад та жителів громади було сформовано 904 продуктових наборів, які були вручені малозабезпеченим громадянам та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах за місцем їх проживання.

Крім того, в лютому минулого року ми вітали двох ветеранів ОУН-УПА з нагоди 90-річчя та вручили їм цінні подарунки. А цьогоріч в березні ми теж плануємо привітати двох наших жителів з 100 річним ювілеєм.

 

Забезпечення безпеки життєдіяльності населення громади

Одним із головних напрямків роботи Товстенської селищної ради є забезпечення безпеки життєдіяльності населення громади. Важливість роботи в даному напрямку зумовила, звісно, і війна.

При селищній раді створена та функціонує комісія з питань техногенно- екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Протягом 2022 року проведено  8 засідань комісії на яких розглянуто 15 питань.

В перший день повномасштабної війни при селищній раді одразу ж було організовано добровольчі формування (ДФТГ) із жителів громади. На їх плечі лягли облаштування блокпостів, оборонних конструкцій, чергування на об’єктах критичної інфраструктури. Також з їх складу були сформовані групи патрулів, які забезпечували порядок в громаді в перші місяці війни. При цьому  використовувалися власні автотранспортні засоби. Протягом лютого-березня ними було використано 745 літрів паливно-мастильних матеріалів на загальну суму 23 082 грн.

Командиром добровільного формування цивільного захисту Товстенської селищної територіальної громади був обраний Богдан Стрільчук, якого згодом замінив Петро Малаховський. На даний час Петро служить в Збройних силах України. Через відсутність командира, добровільне формування цивільного захисту Товстенської селищної територіальної громади було розформоване.

Для забезпечення організації рятувальних та інших невідкладних робіт на території Товстенської селищної громади утворено добровільне формування цивільного захисту Товстенської селищної територіальної громади - тимчасового добровільного об’єднання громадян, що утворюється під час загрози виникнення або виникненні надзвичайних ситуацій, для виконання добровольцями-рятувальниками з питань цивільного захисту допоміжних робіт із запобігання виникненню або ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій:

1) поверхневий розбір завалів, розчистка маршрутів руху;

2) збір інформації про знаходження людей у зоні надзвичайної ситуації (опитування очевидців);

3) евакуація постраждалого населення;

4) виконання заходів щодо забезпечення постраждалого населення (розгортання тимчасових пунктів проживання, доставка води, продуктів харчування, медикаментів, догляд за хворими та людьми похилого віку);

5) надання допомоги професіональним рятувальникам в організації життєдіяльності на період проведення рятувальних робіт;

6) виконання заходів з охорони громадського порядку (огородження небезпечних зон і ділянок об’єктів ведення аварійних та інших невідкладних робіт, оточення зони надзвичайної ситуації та недопущення сторонніх осіб, тощо).

В 2022 році з метою сприяння та підтримки обороноздатності держави Товстенською селищною радою прийнято дві Програми:

  • Програма сприяння територіальній обороні в Тернопільській області на 2022-2024 роки;
  • Програма надання фінансової підтримки військовій частині А7147 Командування Сил підтримки Збройних Сил України на 2022-2023 роки.

Відповідно до Програми сприяння територіальній обороні в Тернопільській області на 2022-2024 роки для потреб Збройних Сил України було виділено субвенції з місцевого бюджету 100 000 грн., а саме:

- 72 420 грн.  -Тернопільському ОТЦК та СП (01.03.2022 року);

- 27 580 грн. - Військовій частині А7033 (01.09.2022 року).

Згідно Програми надання фінансової підтримки військовій частині А7147 Командування Сил підтримки Збройних Сил України на 2022-2023 роки з місцевого бюджету 30 листопада 2022 року було перераховано 200 000 грн.

З метою своєчасного оповіщення населення про загрозу виникнення надзвичайних ситуацій або загрози з повітря в Товстенській селищній територіальній громаді за кошти місцевого бюджету придбано та встановлено в смт Товсте 20.08.2022 року систему оповіщення «Вуличне радіо», яка сповіщає не тільки за допомогою сигналу сирени, а й через текстові повідомлення. Дана системи оповіщення дає змогу вчасно попереджувати жителів смт Товсте про надзвичайні події та ситуації.

В адміністративному приміщенні Товстенської селищної ради в смт Товсте по вул. Українська, 84, розгорнуто Пункт незламності, який обладнаний всім необхідним та передбачено можливість для кожного жителя громади безкоштовно зігрітись чи підзарядити гаджет навіть в умовах тривалого знеструмлення населених пунктів.

На території громади діє Товстенська (7 чоловік особового складу) та Литячівська місцеві пожежні команди (4 чоловіки особового складу).

Товстенською місцевою пожежною командою здійснено 55 виїздів, з них- 45 на ліквідацію пожеж, 10 на виконання господарських робіт. Проведено поточний ремонт приміщення, здійснено ґрунтовку та покраску пожежного автомобіля. Литячівською місцевою пожежною командою здійснено 21 виїзд на ліквідацію пожеж.

В громаді працює поліцейська станція Четвертого відділення поліції  (м.Заліщики) Чортківського  РВП Головного Управління національної поліції в Тернопільській області, яка забезпечує охорону порядку на території населених пунктів. Дільничний інспектор офіцер поліції опрацьовує матеріали звернень громадян, проводить профілактичні бесіди, спільні перевірки, забезпечує охорону публічного порядку і безпеку громадян під час проведення масових заходів.

Протягом 2022 року з метою матеріально-технічної підтримки поліції відповідно до  Програми сприяння поліції у підвищенні рівня безпеки громадян на території Товстенської селищної ради Чортківського району Тернопільської області на 2021-2023 роки виділено 30,0 тис. грн. для придбання паливно-мастильних матеріалів.

Для надійної охорони порядку у громаді для поліцейської станції в смт Товсте за кошти агропромислових підприємств Товстенської громади було придбано службовий автомобіль марки «HYUNDAI Tucson».

При виконавчому комітеті Товстенської селищної ради протягом 2022 року здійснювала свою діяльність адміністративна комісія.

Впродовж 2022 року відбулося 15 засідань адміністративної комісії, на яких було розглянуто 48 протоколів про адміністративні правопорушення.

Якщо розглядати справи про адміністративні правопорушення, які надійшли на розгляд до адміністративної комісії за 2022 рік в порівнянні зі справами, які надійшли за минулі роки, слід зазначити, що кількість справ суттєво зменшилась. Проводячи аналіз складених протоколів по статтях можна відмітити, що найбільш поширеного застосування набула статтею 152 КУпАП, яка передбачає відповідальність за Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою території населених пунктів. Загальна сума штрафів становить 16 711 гривень.

 

Функціонування закладів освіти на території Товстенської громади

У 2022 році на території громади функціонувало 18 закладів загальної середньої освіти, 19 закладів дошкільної освіти та 1 заклад позашкільної освіти (Товстенський Будинок дитячої та юнацької творчості).

Загальна кількість учнів закладів загальної середньої освіти станом на 01 вересня 2022 року склала 1581 особа, 399 вихованців у закладах дошкільної освіти та 460 вихованців у закладі позашкільної освіти.

У 2022 році відбулася трансформація закладів загальної середньої освіти та приведення типів закладів освіти та їх статутів у відповідності до вимог Закону України «Про освіту»:

  • 6 загальноосвітніх шкіл І-ІІ ступенів перейменовано у гімназії;
  • 3 загальноосвітніх школи І ступеня - у початкові школи.

Відбулася реорганізація ЗОШ І-ІІ ступенів с. Солоне та ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Хмелева шляхом пониження ступеня у відповідні початкові школи.

В освітній галузі громади станом на січень 2023 року працювало              359 педагогічних працівники, з них у закладах:

  • загальної середньої освіти – 289;
  • дошкільної освіти – 56;
  • позашкільної освіти – 14.

Надзвичайної уваги та турботи потребують діти з особливими освітніми потребами. У 2022 році у 3 закладах загальної середньої освіти в 7 інклюзивних класах навчалося 7 учнів. Для кожного учня з особливими освітніми потребами командою психолого-педагогічного супроводу, за участю батьків дитини, розроблена Індивідуальна програма розвитку, здійснюється психолого-педагогічний супровід учнів.

Реформа системи шкільного харчування є невід’ємною складовою безпечного освітнього середовища, на меті якої є забезпечення дітей здоровим, якісним та корисним харчуванням. Безкоштовним гарячим харчуванням охоплено 533 учні початкових класів та 112 дітей пільгових категорій. На даний момент запроваджено оновлене меню для закладів освіти.

Для підвезення 105 учнів, що проживають за межею пішохідної доступності, використовуються 3 шкільні автобуси.

З місцевого бюджету виділено кошти на утримання шкільних автобусів, а саме:

  • −придбання запчастин – 82 тис. 470 грн;
  • −придбання шин – 13 тис. 660 грн;
  • −страхування автотранспорту – 3 тис. 234 грн;
  • −проходження техогляду  - 12 тис. грн.

У ході підготовки закладів освіти до роботи в осінньо-зимовий період:

  • у 14 закладах загальної середньої освіти та 9 закладах дошкільної освіти створено безпечні умови освітнього процесу та наявні захисні споруди цивільного захисту та найпростіші укриття. На проведення ремонтних робіт та облаштування захисних укриттів у закладах освіти залучено 360 тис. грн бюджетних коштів;
  • у всіх закладах проведено: поточні ремонти котелень, роботи по перевірці та ремонту димових каналів;
  • в закладах освіти здійснено перевірку усіх вогнегасників на суму       30 тис.770 грн;
  • придбано твердопаливний котел для ЗОШ І-ІІІ ст. с.Лисівці на суму 620 тис. грн, за кошти місцевого бюджету;
  • придбано запчастини для блочно-модульної котельні ЗОШ І-ІІІ ст. смт Товсте на суму 49 тис. 992 грн;
  • придбано 4 генератори для закладів загальної середньої освіти на суму 160 тис. грн, за кошти місцевого бюджету

Придбано дитячі майданчики для ЗОШ І-ІІІ ст. смт Товсте та ЗДО «Горобинка» смт Товсте на суму 282 тис. 997 грн за кошти, які були виділені з бюджету селищної ради за рахунок цільової субвенції з державного бюджету, так званий «соцекономрозвиток». Найближчим часом при сприятливих погодніх умовах майданчики будуть встановлені.

Завершено роботи по укладенню бруківки для облаштування доріжок на подвір’ї загальноосвітньої школи в смт Товсте, вартість робіт становить         125 тис. грн, з них 81 тис. 60 грн. - кошти, які були виділені з бюджету селищної ради за рахунок цільової субвенції з державного бюджету, так званий «соцекономрозвиток»; 43 тис. 940 грн - кошти місцевого бюджету.

Вчителі громади отримали 15 ноутбуків в межах національного проєкту "Ноутбук кожному вчителю" завдяки співпраці Міністерства освіти і науки України з компанією "Coogle" та за підтримки Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури ЮНЕСКО. Пристрої зможуть забезпечити якісніший навчальний процес - очний та дистанційний.

Школи, де навчається менш як 100 учнів, отримали від фонду ООН ЮНІСЕФ набори з канцелярським приладдям "Школа в коробці". Це – 28 боксів, які містять різні шкільні та канцелярські предмети.

Велика увага також приділяється підвищенню кваліфікації освітян, Тернопільським обласним комунальним інститутом післядипломної педагогічної освіти здійснено підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів освіти.

Двоє вчителів початкових класів (ЗОШ І-ІІІ ст. смт. Товсте та             ЗОШ І-ІІІ ст. с. Поділля) успішно пройшли сертифікацію педагогічних працівників відповідно до професійного стандарту «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти» у 2022 році.

За звітний період здійснено організаційні заходи щодо атестації керівників та педагогічних працівників закладів освіти громади. За результатами роботи атестаційною комісією у квітні 2022 року проведено атестацію 14 керівників закладів освіти та 47 педагогічних працівників.

Із державного бюджету на виплату заробітної плати педагогічним працівникам надано освітню субвенцію у сумі 54 млн. 230 тис. 600 грн. Залишок освітньої субвенції станом на 01 січня 2022 року становив              1млн. 933 тис. 876 грн.

На виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2022 № 401 «Про спрямування коштів до резервного фонду державного бюджету» було скорочено видатки освітньої субвенції на суму 5 423 00 грн. Тому відбувся ряд заходів щодо економії, а саме: зменшення щомісячної надбавки за престижність праці; 273 педагогічні працівники перебували у відпустці без збереження заробітної плати; зняття щомісячної оплати за завідування навчальними кабінетами, майстернями, за завідування шкільними музеями, за обслуговування комп'ютерної техніки, за завідування кімнатою зберігання зброї, за завідування спортивними залами. Всього економія коштів склала          2 млн. 328 тис. 97 грн. На оплату праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти з місцевого бюджету було виділено 953 тис. 404 грн.

На утримання підпорядкованих закладів загальної середньої освіти громади з місцевого бюджету виплачено кошти на виплату заробітної плати      11 млн. 178 тис. 205 грн; на енергоносії – 5 млн. 103 тис. 184грн; на харчування дітей – 533 тис. 907 грн.

На фінансування закладів дошкільної освіти з місцевого бюджету виплачено 12 млн. 358 тис.500 грн, з них на виплату заробітної плати виділено 10 млн. 310 тис. 755 грн; на енергоносії – 1 млн. 267 тис.171 грн; на харчування – 82 тис. 987 грн.

На фінансування закладу позашкільної освіти з місцевого бюджету виплачено 2 млн. 4 тис. 308 грн, з них на виплату заробітної плати виділено      1 млн. 996 тис. 790 грн.

У громаді створено та працює комунальна установа «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Товстенської селищної ради.

Робота Центру передбачає професійне зростання педагогів в рамках функціонування Школи молодого педагога, проведення різноманітних активностей для педагогів територіальної громади, семінарів, семінарів-практикумів, вебінарів, майстер-класів, інструктивно-методичних занять, консультацій, педагогічних студій, круглих столів тощо.

У 2022 році Центр здійснював:

1) Консультативну допомогу щодо планування та визначення траєкторії професійного розвитку педагогічних працівників;

2) Консультативну допомогу щодо розроблення документів закладу освіти;

3) Консультативну допомогу щодо особливостей організації освітнього процесу за різними формами здобуття освіти, у тому числі з використанням технологій дистанційного навчання.

Провідну роль у підвищенні кваліфікації педагогів, забезпечення високого рівня професійної майстерності відіграють професійні спільноти, які були створені для директорів та педагогів.

Періодично наповнюємо офіційний сайт комунальної установи «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Товстенської селищної ради. На сайті створено каталог онлайн-ресурсів для організації навчання педагогічних працівників та електронну базу суб’єктів підвищення кваліфікації. Тут же й інформуємо про зміни в законодавстві з питань освіти чи будь-які інші новини.

Усі методичні заходи, що проводилися в нашій громаді, спрямовані на підвищення професійної компетентності педагога, озброєння його новими знаннями, методами, технологіями, що дозволяють перебудувати освітній процес відповідно до нових вимог і підходів. Науково-методична робота проводилася на основі систематичної аналітико-діагностичної діяльності, де враховувалися інтереси й запити різних категорій педагогів, та була спрямована на підвищення професійного рівня педагогічних працівників, переорієнтацію їх на нову філософію освіти, удосконалення інформаційно-аналітичного забезпечення освітнього процесу.

 

Культура

Мережа закладів культури Товстенської громади складає: 24 бібліотеки, 24 клуби, Товстенська мистецька школа, Краєзнавчий музей. Загальна кількість працівників закладів культури – 69 осіб.

Впродовж 2022 року заклади культури громади спрямовували свою роботу на організацію та проведення культурних заходів по збереженню та примноженню культурних надбань краю, активізацію роботи колективів художньої самодіяльності, популяризацію читання.

З початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію української держави робота працівників культури набула інших форматів - вагомим стало виховання у молоді почуття патріотизму, саме на цю тему, протягом року всіма закладами культури було сконцентровано велику увагу та проведено ряд різножанрових заходів з національно – патріотичного виховання. А саме: Розколяда; вечори-реквієми присвячені Героям Небесної Сотні; онлайн-фестиваль «Все буде Україна»; урочистості з нагоди Дня Державного Прапора та Дня Незалежності, онлайн-фестиваль патріотичної пісні «Тобі співаємо, незламна Україно!» приурочений 80-ій річниці створення УПА; онлайн-вітання до Дня Збройних сил України та проведено святковий концерт для військовослужбовців, які дислокуються на території нашої громади. Загалом у закладах культури громади проведено 163 культурно-мистецькі заходи.

Протягом трьох з половиною місяців, з листопада 2022 року по лютий 2023 року творчими колективами Товстенської громади проведено низку благодійних концертів, збираючи кошти на потреби військовослужбовців, які захищають нас у боротьбі з московським загарбником.

Кожен благодійний захід відзначався своєю теплотою, гостинністю, щедрістю. Зібрано 360 тисяч гривень, на які вже придбано: тепловізор AGM Taipan TM25-384 (SN:K29385924), тепловізійний приціл Infiray Saim SCT35V2 (SN:2541A-LG1749), тепловізор LYNX Pro LH19, комплект військової амуніції для воїна, а також передано 10 000 гривень на ремонт дрона для 80 ОДШБ.

Завдяки маленьким зусиллям кожного з нас, ми збережемо чиєсь життя, ми станемо на крок ближче до ПЕРЕМОГИ. Кожна гривня для ЗСУ – цінна, кожна річ – нагальна, кожна молитва – рятівна.

У міському будинку культури проведено поточний ремонт: побілено стіни, пофарбовано панелі, підлогу, вікна, двері. Також придбано одяг сцени; закуплено 2 вікна та двері. Всього фінансування склало 40 тис грн.

В сільському будинку культури с. Шипівці за сприяння ПП НВАП «Ель Гаучо» проведено поточний ремонт фойє, яке облаштували під укриття для місцевої школи.

Навчальний процес у Товстенській мистецькій школі забезпечує 12 викладачів, з яких 8-на основній роботі, 4-сумісники.

При Товстенській мистецькій школі діють:

- учнівський хор;

- ансамбль скрипалів;

- ансамбль бандуристів;

- ансамбль сопілкарів;

- тріо саксофоністів;

- вокальне тріо;

- ансамбль народних інструментів;

- дует баяністів.

Працівники Товстенської мистецької школи долучалися до всіх культурно-мистецьких заходів та активно брали участь у благодійних концертах «З вірою у ПЕРЕМОГУ» на підтримку ЗСУ.

В 2022 році у бібліотеках громади з’явилася ще одна категорія читачів – внутрішньо переміщені особи із зони, де відбуваються воєнні дії. Крім читання книг вони мали змогу користуватися послугами Інтернету. Працівниками бібліотек проводиться ряд заходів, спрямованих на патріотичне виховання дітей та молоді, збереження культурних цінностей нашого народу.

2022 рік був важким роком для всіх, та попри все, працівники бібліотек робили все можливе, щоб в приміщенях було тепло і затишно. Всі працівники бібліотек долучались до волонтерської діяльності, допомагали внутрішньо переміщеним особам, ЗСУ, готували передачі нашим військовим, робили окопні свічки, плели маскувальні сітки.

 

Фізична культура і спорт

З метою залучення дітей та учнівської молоді Товстенської громади до рухової активності в закладах загальної середньої освіти рухова активність дітей та учнівської молоді забезпечується за рахунок уроків фізичної культури. Крім того в навчальних закладах організовуються різні спортивні заходи з нагоди знаменних дат: змагання, турніри, веселі старти, вікторини та інше.

В закладах освіти для занять учнів фізичною культурою є на належному рівні облаштовані спортзали, спортивні майданчики, деякі потребують ремонту. Майже в кожному населеному пункті є футбольні поля. В смт Товсте та с. Устечко наявні поля для міні-футболу з штучним покриттям. В навчальних закладах громади ведеться робота підготовки учнів допризовного віку-функціонують гуртки військово-патріотичного виховання. Навчальні заклади беруть участь у Всеукраїнській дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі «Сокіл» («Джура»), яка в 2021-2022 навчальному році проводилась у онлайн-форматі. Проведено І етап гри серед навчальних закладів Товстенської селищної ради та забезпечено участь команд у ІІ обласному етапі.

Учні ЗЗСО Товстенської громади активно взяли участь у відео конкурсах, організатором яких був Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

На території Товстенької територіальної громади проводяться рухові активності в рамках соціального проєкту „Активні парки – локації здорової Украни” координатором якого є вчитель фізкультури Нирківській ЗОШ І-ІІІ ст.

В Товстенському Будинку дитячої та юнацької творчості працює гурток з міні-футболу. Вихованці беруть участь у турнірах громади та за її межами. 

Попри важкий час для України в громаді проведено ряд спортивних заходів. З початку війни (в травні) на футбольному полі смт Товсте за участі команд: команда зірок Тернопільського футболу та ФК «Ель-Гаучо» (Товсте) проведено благодійний футбольний матч, головною метою якого була допомога на придбання військового екіпіруванням для футболістів Тернопільщини, які вже вступили до лав Збройних сил України (сума зібраних коштів-43995 грн).

До Дня молоді було організовано відкритий турнір серед дитячих команд "КУБОК Молоді-2022" присвячений пам'яті загиблої молоді від збройної агресії російської федерації на території України. Участь у турнірі взяло 6 футбольних команд  Заліщицької та Товстенської територіальних громад.

06-07 жовтня 2022 року на футбольному полі смт Товсте було проведено «Відкриті уроки футболу». Цей соціальний проєкт реалізований завдяки Українській асоціації футболу (президент Андрій Павелко) та голови Асоціації футболу Тернопільщини Тарасу Юрику. Участь у проєкті взяли 144 учні. Асоціацією футболу Тернопільщини передано в школи спортивний інвентар на суму 97180 грн (м’ячі, футболки, манішки, скакалки та інше).

03-04 листопада 2022 року знову на футбольному майданчику зі штучним покриттям смт Товсте зустрілися дитячі футбольні команди громади, щоб зіграти турнір з міні-футболу присвячений 5-й річниці створення Товстенської селищної ради. Змагання проводились у двох вікових групах: 2008 р.н. і молодші та 2006 р.н. і молодші. Участь взяли 7 та 3 футбольні команди відповідно.

25, 31 грудня 2022 року проведено щорічний турнір з міні-футболу серед аматорських команд Товстенської селищної ради «Кубок голови громади». Участь взяли 7 футбольних команд.

3 футбольні команди громади брали участь у Чемпіонаті Чортківського району з футболу (Заліщицька та Товстенська територіальна ліга).

Всі спортивні події висвітлюються у засобах масової інформації: на шпальтах газети «Колос», на сторінках фейсбук «Товстенстка селищна рада», «Управління ОКМіС Товстенської селищної ради», навчальних закладів.

На території Товстенської селищної ради діє Програма розвитку фізичної культури і спорту Товстенської селищної ради. Бюджет на розвиток фізичної культури і спорту у 2022 році склав 30,0 тис. грн.: - придбано кубки, грамоти, медалі для проведення спортивних заходів та спортінветар. В ЗОШ І-ІІІ ст смт Товсте придбано тенісний стіл.

Вся фізкультурно-спортивна робота спрямована на систематичне впровадження фізичної культури і спорту, здорового способу життя у повсякденний побут жителів громади, зокрема молоді, виявлення кращих спортсменів громади та зміцнення їхнього здоров’я. Проводиться робота щодо створення та покращення умов для занять спортом, оновленням спортивні споруди, майданчики, придбання необхідного інвентарю.

 

Служба у справах дітей

На території Товстенської громади проживає 2981 дитина віком від 0 до 18 років. Станом на 01.01.2023 року на обліку служби у справах дітей Товстенської селищної ради перебувають 7 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них 1 дитина-сирота та 6 дітей, позбавлених батьківського піклування. З числа даних дітей - 5 дітей виховується в сімейних формах виховання дітей; 2 влаштовано в інтернатні заклади на повне державне утримання. Також на території громади проживає 3 дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які прибули з інших територій, де перебувають на первинному обліку служб у справах дітей та 1 дитина-сирота, яка прибула з окупованих територій, має статус ВПО.

Протягом 2022 року 2 дітей знято з первинного обліку в зв’язку із досягненням повноліття та 1 дитину знято з обліку служби у зв’язку з усиновленням.

Із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування 7 дітей мають житло на праві користування.

В Товстенській громаді 1 особа з числа дітей-сиріт, перебувала на квартирному обліку. Протягом 2022 року на даний облік взято 1 дитину-сироту та 1 особу з числа дітей, позбавлених батьківського піклування.

В 2022 році забезпечено оздоровленням 15 дітей, які проживають на території громади, а саме ДОК “Лісовий” с. Скоморохи – 5 дітей; ДОК  “Збруч” м. Скала-Подільська – 5; ДОК “Барвінок” с.Мшанець – 5.

З метою поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування забезпечується безоплатне медичне обслуговування та безоплатне харчування, що знаходиться на постійному контролі Служби. Усім дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, яким виповнилося                18 років виплачується одноразова допомога у розмірі 1810 гривень.

З метою поліпшення соціального захисту дітей, в тому числі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, розв’язання проблем дитячої бездоглядності та безпритульності, здійснення профілактики правопорушень серед дітей, в 2022 році дітям соціально уразливих категорій з нагоди Великодніх свят за сприяння  ПП "НВАП" ЕЛЬ ГАУЧО" надано продуктові пакунки.

До Дня Святого Миколая за підтримки керівника ПАП “Фортуна” Ольги Фрич дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, які проживають на території громади роздано солодкі подарунки.

В 2022 році відбулось 11 засідань комісії з питань захисту прав дитини, на яких розглянуто звернення громадян щодо захисту прав та інтересів дітей та прийнято рішення в інтересах дітей.

 

Надання медичної допомоги жителям громади

Медичне обслуговування населення Товстенської громади здійснюється

Комунальним некомерційним підприємством «Товстенська селищна лікарня» Товстенської селищної ради, амбулаторіями і медичними пунктами комунального некомерційного підприємства «Заліщицький центр первинної медико-санітарної допомоги», функціонує станція екстренної медичної допомоги.

На базі комунального некомерційного підприємства «Товстенська селищна лікарня» Товстенської селищної ради функціонує 5 відділень: поліклінічне, дитяче, неврологічне, терапевтичне, приймально-діагностичне. В загальній кількості на 55 ліжок.

В лікарні працює –

1) 23 лікарі, з них 4 – зовнішні сумісники;

2) 44 особи середнього медичного персоналу;

3) 17 осіб молодшого медичного персоналу;

4) 26 осіб інших працівників.

За 2022 рік в некомерційному підприємстві «Товстенська селищна лікарня» Товстенської селищної ради проліковано:

1) стаціонарно - 2325 хворих;

2) в денному стаціонарі - 334 хворих;

3) в поліклінічному відділені прийнято -25 916 пацієнтів.

За звітний період фінансування лікарні здійснювалось за кошти від НСЗУ за 4 пакетами на загальну суму-18 059 692,05 грн:

1) 4 пакет медичної послуги - «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій»;

2) 9 пакет медичної послуги - «Медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах (профілактика, спостереження, діагностика, лікування та медична реабілітація);

3) 34 пакет медичної послуги - «Стоматологічна медична допомога в амбулаторних умовах»;

4) 1 пакет медичної послуги - «Первинна медична допомога».   

Кошти з НСЗУ використовувалися на функціонування лікарні, виплату заробітної плати, податків, закупівлю продуктів для харчування стаціонарних хворих, придбання медикаментів для стаціонарної та невідкладної медичної допомоги.

У 2022 році з місцевого бюджету виділено:

1) 1млн 623 тис 492 гривень. для оплати енергоносіїв.

2) 500 тисяч гривень на виплату зарплати працівникам КНП «Товстенська селищна лікарня» Товстенської селищної ради. Таким чином на 1 січня 2023 року повністю ліквідовано заборгованість перед працівниками лікарні.

До 24 лютого 2022 року в КНП «Товстенська селищна лікарня» Товстенської селищної ради проводились будівельні роботи по проекту «Капітальний ремонт водолікувального відділення», однак даний проект незавершений і не введений в експлуатацію.

За звітний період в КНП «Товстенська селищна лікарня» Товстенської селищної ради проведено капітальний ремонт рентгенологічного кабінету поліклініки та поточний ремонт окремих приміщень  поліклінічного відділення, придбано побутовий електронасос «Водолій» БЦПЄ 0,5-100 вартістю 12 тис. 500 гривень.

Опалення в лікарні здійснюється за рахунок роботи твердопаливного котла. Зроблено запас паливної деревини. Водопостачання здійснюється з власної свердловини. Заклад забезпечений двома генераторами потужністю 5,5 кВт кожен.

Для харчування хворих в лікувальному закладі працює власна кухня.

Фактичні видатки на харчування у 2022 році склали – 172 тис. 714 гривень.

Вартість харчування 1 людини в  день становила 13 гривень 85 копійок.

 

Благоустрій

Облаштування території Товстенської громади – один з пріоритетів її розвитку. Адже благоустрій є не лише візитівкою громади, а і створення комфортних умов для проживання її мешканців.

На території громади постійно проводяться роботи щодо благоустрою територій громади.

До благоустрою населених пунктів громади долучаються сільгоспвиробники та небайдужі жителі сіл, за що їм велика подяка.

У громаді постійно проводиться санітарна обрізка дерев. Такі заходи необхідні для запобігання небезпеки для життя і здоров'я людей, особливо під час небезпечних погодних катаклізмів, а також для продовження життєдіяльності самих зелених насаджень. Також виконкомом селищної ради, за погодженням з Державною екологічною інспекцією Тернопільської області надавались дозволи комунальному підприємству «Товстеблагоустрій» на видалення зелених насаджень, яке пов’язане із знесенням сухостійких та аварійних дерев, що заходяться на території Товстенської селищної територіальної громади. Виконано великий об’єм робіт по благоустрою території кладовищ (нового і старого), зрізання дерев та кущів, зачистка території. Усі зрізані дерева направлялись для опалення об’єктів соціальної сфери громади, а саме: КНП «Товстенська селищна лікарня» Товстенської селищної ради, дошкільних та загальноосвітніх закладів Товстенської селищної ради.

Також проводилися роботи по обслуговуванню зовнішнього вуличного освітлення (заміна електроламп, світильників і ремонт мережі) в смт Товсте та селах громади. У зв’язку із введенням військового стану освітлення вулиць тимчасово призупинено. За рік спожито 11 тис.  кіловат електроенергії на суму 64,2 тис. гривень. Проведено капітальний ремонт приміщення каптажу по вул Зелена в смт Товсте.

Усіма цими роботами по благоустрою займається комунальне підприємство «Товстеблагоустрій». Середньо-спискова чисельність працюючих у 2022 році складала 18 чоловік, фонд оплати праці - 1млн 925 тис. грн., середньомісячна заробітна плата одного працівника – 8 тис. 914 гривень. З травня по вересень 2022 року в кожному селі працювали прибиральники території, в обов’язки яких входило наведення та підтримання порядку на території відповідного села.

З липня 2022року КП «Товтеблагоустрій» надає послуги по вивезенню твердих побутових відходів. Все сміття транспортується на діюче сміттєзвалище в смт Товсте, підгортається та проводиться їх обваловка. У 2022 році проведені роботи по відновленню та ремонту загорожі селищного сміттєзвалища.

З метою забезпечення ефективної роботи підприємства по наданню послуг по вивезенню сміття підприємством за рахунок бюджетних коштів за сприяння ПП «ЕЛЬ ГАУЧО» придбано автомобіль сміттєвоз із заднім навантаженням. Вартість автомобіля 1 млн. 850 тис. грн. Плануємо в цьому році придбати спеціальних контейнерів для сортування сміття та встановлення їх на вулицях селища, біля багатоквартирних будинків та підприємств. В минулому році підприємством придбано бочку для викачування септиків і розпочато надання послуг по вивезенню рідких побутових відходів.

Від надання послуг по вивезенню ТПВ підприємство отримало збитки у 2022р.в сумі 36тис.915грн., які були компенсовані за рахунок коштів місцевого бюджету як різниця в тарифах. Зараз підприємство продовжує отримувати збитки від надання послуг по вивезенню ТПВ по причині невідповідності встановлених цін витратам. Необхідно провести роботу по перегляду цін на цей вид послуг.

В 2022 році за сприяння народного депутата України Володимира ГЕВКА, начальника служби автомобільних доріг в Тернопільській області Миколи Довгошиї підрядною організацією «Спец-Буд Стандарт», зроблено ремонт тротуару по вулиці Грушевського в смт Товсте. Це створило сприятливі безпечні умови для пішоходів та покращило благоустрій нашого селища.

 

Водопостачання і водовідведення

Забезпечення населення, підприємств, установ та організацій питною водою проводиться Комунальним підприємством Товстенське комунальне підприємство. Середньо-спискова чисельність працюючих на підприємстві у 2022 році склала 7 чоловік, фонд оплати праці – 617.6 тис гривень, середньомісячна заробітна плата одного працівника у 2022 році становила 7.4тис гривень.

3а 2022 рік підприємство отримало доходів у сумі 1026.3тис гривень. Зросли витрати, що в підсумку за рік склали 1117.8 тис гривень, а отже підприємство спрацювало збитково, отримавши 91.5 тис гривень збитків.

З 10 березня 2021 року Товстенське комунальне підприємство зареєстроване платником податку на додану вартість, і за 2022рік сплатило в державний бюджет 111 тис гривень податку на додану вартість. У місцевий бюджет підприємство сплатило екологічного податку 22.5 тис гривень, рентних платежів за використання надр та спец водокористування 8.9 тис. гривень.

У 2022 році надано споживачам 5.2 тис м3. води. Прийнято від споживачів і очищено на очисних спорудах 10.4 тис м3 стічних вод. Вивезено твердих побутових відходів за 6 місяців 2022 року 275 тон. З липня 2022 року підприємством призупинено надавання послуг з вивезення сміття.

На даний час тарифи на послуги для населення наступні:

  • Централізованого водопостачання – 25 грн за 1м куб. води
  • Централізованого водовідведення – 15 грн за 1м куб. води

З метою забезпечення стабільної роботи підприємством, частина витрат, а це 302.4 тис гривень, була компенсована за рахунок коштів місцевого бюджету як відшкодування різниці між розміром тарифів та розміром економічно обґрунтованих витрат на їх надання відповідно до затвердженої програми.

З 2019 року в смт Товсте працюють очисні споруди. Загальні витрати на обслуговування очисних споруд у 2022 році становили 303.3тис. грн., в тому числі: електроенергія – 98.5 тис. грн.

У 2022р. підприємством проводились роботи по благоустрою території Товстеської громади. Для цього з бюджету направлено 117.6 тис.грн.

У 2023 році планується провести заміну водонапірної башти  в смт Товсте по вул. Робітнича яка зараз знаходиться в аварійному стані і потребує постійних ремонтів.

На завершення, хочу сказати, що 2022 рік став найважчим та найтривожнішим в житті кожного з нас. Повномасштабне вторгнення російської федерації на територію нашої держави перекреслило багато наших планів, а найболючіше, принесло в українські родини багато горя і сліз.

Часто без світла та зв’язку, в тривозі за тих, хто стоїть на передовій та захищає нас від ворога, за тих, хто в полоні, в окупації чи під обстрілами, проте  разом ми ще раз доводимо, що тільки в єдності наша сила.

Все, що зроблено протягом року – це результат нашої спільної роботи. Все, що не зроблено – наша спільна відповідальність. А те, що плануємо - це наше спільне бажання відроджувати нашу громаду.

Надалі відкритий до діалогу, готовий вислухати всі зауваження і пропозиції і врахувати їх у подальшій спільній роботі.

Дякую кожному, хто не стоїть осторонь, дякую нашій активній молоді та всім, хто долучається до розвитку нашої громади. Дякуємо нашим аграріям за їхню чітку позицію — бути не лише господарниками, які вирощують урожаї, а й помічниками та надійними партнерами для села та його мешканців.

Найбільша вдячність та низький уклін нашим Захисникам, які ціною власного життя виборюють такий потрібний нам усім мир. Молимось за них та всіх чекаємо додому живими.

Віримо в наші Збройні Сили України! Віримо в нашу Перемогу!

Слава Україні! Героям Слава!

Працюємо разом далі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь