Всесвітній день протидії торгівлі людьми

Дата: 25.07.2023 15:18
Кількість переглядів: 55

30 липня - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТОРГІВЛЕЮ ЛЮДЬМИ | Коломийська  районна державна адміністраціяЩороку 30 липня, починаючи з 2014 року, світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми, який був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році з метою підвищення інформованості громадськості про цю глобальну проблему і привернення уваги до тяжкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохочення людей активно допомагати і протидіяти цьому злочину.

У зв’язку із запровадженням воєнного стану в Україні більшість громадян України, переважно жінки з дітьми, вимушені були покинути територію України у пошуках прихистку, роботи, захисту на території інших держав тощо.

Більшість громадян України, які виїхали за кордон, погоджуються на сумнівні пропозиції роботодавців не розуміючи, що можуть потрапити у ситуацію торгівлі людьми, оскільки вимушені шукати кращої долі та утримувати своїх дітей.

У зв’язку з цим Мінсоцполітики у співпраці з проектом „Супровід урядових реформ в України” (SURGe), що реалізується за фінансової підтримки Уряду Канади компанією Alinea International Ltd., розроблено відеоролик „Торгівля людьми: пильнуй, помічай, реагуй”, який має на меті привернути увагу громадян України до існуючої проблеми торгівлі людьми, основних її ознак,  методів реагування та отримання допомоги у разі потрапляння у таку ситуацію.

Крім того ролик містить інформацію щодо гарячих ліній, куди особа може звернутися за допомогою, та сайту (www.safewoman.com.ua ), на якому розміщена інформація, зокрема про захист прав постраждалих осіб.

На сьогоднішній день Конвенція Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми виконується 46 країнами-членами Ради Європи, зокрема Україна ратифікувала Конвенцію у 21.09.2010.

2 червня 2023 року Кабінет Міністрів України затвердив Державну цільову соціальну програму протидії торгівлі людьми на період до 2025 року.

Метою державної програми є удосконалення механізму запобігання торгівлі людьми, підвищення ефективності виявлення осіб, які вчиняють злочини, пов’язані з торгівлею людьми, а також забезпечення захисту прав осіб, які постраждали від торгівлі людьми, та надання їм допомоги.

Виконання програми дасть змогу:

  • удосконалити нормативно-правову базу у сфері протидії торгівлі людьми;
  • посилити взаємодію і співпрацю суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, зокрема соціальних служб і органів Національної поліції, міжнародних організацій та громадських об’єднань з метою забезпечення надійного і швидкого обміну інформацією між ними;
  • підвищити рівень професійної компетенції державних службовців місцевих держадміністрацій та посадових осіб місцевого самоврядування у сфері протидії торгівлі людьми;
  • знизити рівень вразливості громадян України до потрапляння в ситуацію, пов’язану з торгівлею людьми, та збільшити кількість самоідентифікованих осіб, через охоплення інформаційними кампаніями різних демографічних та соціальних груп населення;
  • збільшити кількість осіб, які скористалися всіма видами безоплатної допомоги та спеціалізованими послугами;
  • впровадити систему збору даних про осіб, які постраждали від торгівлі людьми, відповідно до Закону України “Про захист персональних даних”;
  • посилити прикордонний контроль для запобігання торгівлі людьми;
  • здійснювати належне реагування на факти торгівлі людьми (документування та належне розслідування кримінальних проваджень) та підвищити рівень виявлення та розкриття злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми.

Прийняте рішення також сприятиме руху України в напрямі європейської інтеграції та направлене на виконання положень Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

___________________________________________________________________________________

Мінсоцполітики за технічної підтримки Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні (МОМ) 02 червня провело сесію стратегічного планування з питань протидії торгівлі людьми. 

Під час сесії в робочих групах учасники заходу опрацювали такі питання:

  • боротьба з торгівлею людьми в умовах воєнного стану;
  • захист осіб, які постраждали від торгівлі людьми за кордоном;
  • залучення бізнесу до сфери протидії торгівлі людьми;
  • протидія торгівлі людьми в глобальних ланцюгах постачання;
  • подолання попиту на експлуатацію, зокрема сексуальну.

Мета цієї сесії — напрацювати  нові механізми в  боротьбі з торгівлею людьми, враховуючи нові виклики, які постали перед Україною, зокрема запровадження воєнного стану та масовий виїзд громадян України за кордон тощо.

На сьогодні такі громадяни є в основній групі ризику торгівлі людьми, оскільки вони можуть нерідко погоджуватися на сумнівні пропозиції недобросовісних роботодавців, щоб забезпечити свою сім'ю за кордоном.

Захід дозволив об’єднала головних стейкхолдерів, серед представників органів виконавчої влади, міжнародних та громадських організацій, які працюють у цій сфері.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь